inflammation of theology

Thursday, 3 June 2010

Safwan Mental

Macam mana kita claim kita tidak gila dengan kita sendiri yang menilai diri kita guna logic sendiri. Orang gila tidak kata diri mereka gila. Kita pun tak mengaku kita gila. (oh, sama macam orang gila!)

Kesimpulannya, tak boleh nak define diri sendiri. Godel Incompleteness theorem. Tapi, di Temple of Apollo, Delphi ada tulis: Define Thyself (γνῶθι σεαυτόν). Tetiba aku rasa ayat ini betul. Jangan biar orang lain yang tentukan siapa kita. Biar kita yang tetapkan.

Ambil contoh Safwan. Beliau tidak kisah orang kutuk dia. Biarlah orang kata dia pelik pun, yang penting dia tahu dia tak pelik!

Jangan percaya dengan rupa luaran. Pandangan mata selalu menipu.

Cuba buka blog beliau [klik] Sepantas kilat anda akan sedar kepelikan beliau. Obses dengan kucing. Tak habis-habis dengan positivsm dan sistem. Tambah lagi suka laungkan slogan "Rahilah kemenagan, Repakej diri" Juga video tentang beliau (Pemenang) ada di [sini].

*dalam zaman kejatuhan iman. sebab itu banyak mengarut. Kutukan diatas adalah dengan izin tuan punya badan. Anda semua juga dijemput untuk kutuk aku. Tolong tegur budak nih. (pom2 jackster yang buatkan)-->

Mental Disorder. Ramai orang fahami mental disorder sebagai mereka yang hidup dalam delusi sendiri (samada gembira tau tak), dan percaya / fikir sesuatu yang tidak rasional tentang diri mereka . Dan beberapa masalah seperti : personality (eg:paranoid) , eating (eg:bulimia), sleep (eg:insomnia), psychotic (eg:schizophrenia) disorder semua termasuk dalam mental disorder.

Macam mana kita nak kata Safwan ada masalah mental dan kita pula normal?

Pada 2006, satu kajian dilakukan di University of Maastricht in the Netherlands. Pesakit2 mental dan manusia normal dikumpulkan. Mereka guna orang bulimia (rasanya). Pesakit dan orang normal tadi diminta untuk rate attractiveness diri/badan mereka.

Kemudian gambar mereka diambil dari leher hingga ke kaki. Beberapa orang panel diminta untuk menilai attractiveness gambar2 tersebut. Didapati, manusia2 normal menilai diri mereka jauh lebih positif dari penilaian ahli panel. Sementara penilaian pesakit bulimia adalah sama atau lebih kurang sama penilaian ahli panel.
 Nak kata, pesakit mental berfikir lebih rational dan realistic. Orang normal berfikir tidak realistic dan hidup gembira dengan logic mereka.

Rupanya, kita yang tidak mengaku gila. Kita bahagia dengan delusi kita, yang mana tanpa delusi ini kita tidak dapat terima kengerian reality. Kita tipu diri kita sebab tak nak terima reality yang menakutkan. Harsh and cold reality.

Safwan Roslan, beliau hidup dalam dunia nyata.

Akan datang: Safwan betul2 gila. Aku tak puas hati, nak buktikan juga kegilaan Safwan. oh, dia nak exam lusa ini, sila doakan kejayaan dia~

*aku tengah baca pasal mental health, comet tadi. Entah macam mana boleh ada depan laptop... Macam ini sampai bila pun tak habis baca :(

6 comments:

Tobibah Ainy said...

hahahaha safwan gila yay ! yay!

hip hip horey ^_^

Muhammad Warouq bin Qamar said...

camne gile pon budak ni aku tetap suke dia lebih dari budak2 normal yg lain. kalo ajak main bola tak penah membantah. walaupon kadang2 aku rasa mcm nak siku2kan tapi sebenanrnye baik budaknye.

Adam Lee said...

tobibah 爱你 ,
euphoria ke? bahaya nih!
hey~ tak kata pun dia gila... erm, tak berjaya buktikan.

Warouq
oh, abg woruq! first time nih!
betul2. i pun sayang beliau.

princess kacang said...

"kepelikan beliau. Obses dengan kucing. Tak habis-habis dengan positivsm dan sistem. Tambah lagi suka laungkan slogan "Rahilah kemenagan, Repakej diri" Juga video tentang beliau (Pemenang)"

what's so weird about him? adakah sye normal if sye kate he's juz like any other person?
(npe rase mcm xnormal je bila tnye soalan ni)

Adam Lee said...

princess kacang,
awak juga dijangkiti pemeningitis.
*agaknya sbb korang selalu baca rausyanfikir?

Thaaqhib Mohammed said...

jujur.

saya x kenal safwan.
tapi selalu baca blog dia.

satu masa nanti, orang macam safwan, macam tabib lee..akan dihargai.

dunia ni zalim. sampai sanggup letakkan ya..yang ni orthodox.. yang ni unorthodox..

sampai satu hari nanti, jangan menyesal sebab selalu kutuk2 orang pelik