inflammation of theology

Sunday, 6 December 2009

Kenapa "tiada tuhan" tidak logik

Paradoks Kebohongan

Paradoks kebohongan ialah pernyataan salah yang mengandungi kebenaran; misalnya, “saya tipu”. Jika kita kata kenyataan ini benar, maknanya betullah saya tipu dan kenyataan ini bernilai salah sebab ini adalah tipu. Dan jika kita kata kenyataan ini salah, maknanya "saya tidak tipu" dan kenyataan tadi salah.

Saya mula dengar mengenai benda ini dari Safwan. Dia yang kagum sangat pasal benda ini lepas tengok cerita Edison no Haha. Itu sajalah cerita yang dia suka. Selain Naruto.

Contoh dalam Edison no Haha. Serigala akan makan nenek Little Red Riding Hood melaikan LRRH dapat meneka dengan betul apa yang akan dilakukan oleh serigala. LRRH kata: “kau akan makan nenek”. Jadi jika serigala makan nenek, maknanya LRRH betul dan serigala mesti melepaskan nenek. Dan jika serigala kata jawapan salah (yakni serigala tak akan makan nenek), maka dia tidak akan makan nenek juga!
Saya mulanya tidak peduli sangat benda ini, sehinggalah saya dapat tahu bahawa Liar Paradox ini membawa impak yang besar. Paradoks ini merupakan kesalahan paling besar dalam logic binary; menimbulkan ketidak-konsistenan. Misalnya:

“kenyataan ini salah”

Jika kalimat ini benar (p) maka kenyataan ini akan bernilai salah (q=1-p) sementara kalimat tersebut akan konsisten (benar) jika p=q atau p=1-p . Hal ini tidak dapat dipenuhi dalam logic binary kerana pada logic binary nilai p dan q hanya 1 atau 0, maka jika p=1, q=0, demikian juga jika p=0, q=1. Hal ini menyebabkan contradiction kerana kalimat tersebut bernilai benar sekaligus salah, inilah yang disebut tidak konsisten! Lalu wujudlah logic kabur (fuzzy logic).

Paling menarik ialah Teori Ketidaklengkapan Godel (Godel’s Incompleteness Theorem)

Saya ada satu cerita.
Ahli matematik sukakan bukti. Dan mereka terganggu kerana tidak dapat membuktikan seuatu yang mereka tahu betul. Macam kita belajar geometry masa sekolah. Kita dapat buat berbagai bentuk dengan beberapa theorem. Kita hanya menunjukkan theorem itu munasabah, in fact necessary.

Kemudian muncul David Hilbert cuba memBUKTIkan kenyataan/theorem matematik adalah BENAR. Secara ringkasnya, dia membina system yang dapat membuktikan semua perangkat matematik. Universal Truth Machine.


The proof of Gödel's Incompleteness Theorem is so simple, and so sneaky, that it is almost embarassing to relate. His basic procedure is as follows:
  1. Someone introduces Gödel to a UTM, a machine that is supposed to be a Universal Truth Machine, capable of correctly answering any question at all.
  2. Gödel asks for the program and the circuit design of the UTM. The program may be complicated, but it can only be finitely long. Call the program P(UTM) for Program of the Universal Truth Machine.
  3. Smiling a little, Gödel writes out the following sentence: "The machine constructed on the basis of the program P(UTM) will never say that this sentence is true." Call this sentence G for Gödel. Note that G is equivalent to: "UTM will never say G is true."
  4. Now Gödel laughs his high laugh and asks UTM whether G is true or not.
  5. If UTM says G is true, then "UTM will never say G is true" is false. If "UTM will never say G is true" is false, then G is false (since G = "UTM will never say G is true"). So if UTM says G is true, then G is in fact false, and UTM has made a false statement. So UTM will never say that G is true, since UTM makes only true statements.
  6. We have established that UTM will never say G is true. So "UTM will never say G is true" is in fact a true statement. So G is true (since G = "UTM will never say G is true").
  7. "I know a truth that UTM can never utter," Gödel says. "I know that G is true. UTM is not truly universal."

UTM cannot explain itself. Melainkan kita buat satu lagi truth machine (bagi nama ATM). Kalau ATM yang kata: "UTM will never say G is true” maka selesai perkara. Sama juga seperti contoh awal tadi, jika datang pihak luar dan kata "dia tipu" maka tidak perlu pening-pening.

Berdasarkan liar paradox ini, kita dapat katakan bahawa kita tidak dapat membuktikan sesuatu perkara melainkan dengan melibatkan satu system yang lain. UTM cuba menjelaskan dirinya sendiri,tapi tidak boleh. Sebagai contoh, Euclidean geometry tanpa parallel postulate adalah tidak lengkap (incomplete=tidak dapat dibuktikan).

Contoh mudah; macam mana kamu kata kamu itu waras? Kita tahu bahawa orang gila mentafsir dunia ini dengan logic konsisten mereka yang pelik. Tapi, macam mana kamu kata logic kamu tidak pelik (atau pelik) dengan kamu yang menentukannya dengan logik kamu sendiri?! Kamu perlukan orang luar (doktor) untuk menentukan kamu waras atau gila.

Implikasinya, kita boleh kata semua sistem logik, by definition adalah tidak lengkap (tidak dapat dibuktikan) menurut sistem itu sendiri. Dan implikasinya bukan pada sistem logik saja bahakan segala yang berkaitan dengan logik.

Gödel’s Incompleteness Theorem says:
“Anything you can draw a circle around cannot explain itself without referring to something outside the circle - something you have to assume but cannot prove.”

Katakan kamu lukis bulatan sekeliling basikal. Tetapi kewujudan basikal itu bergantung pada kilang basikal yang berada di luar bulatan. The bicycle cannot explain itself.

Kamu boleh lukis bulatan sekitar basikal dan kilangnya… tapi, seperti tadi kilang itu juga bergantung pada benda-benda yang berada di luar bulatan.

Kita boleh kata bahawa: semua system tertutup memerlukan sesuatu yang berada di luar system tersebut. Kita boleh lukis bulatan yang lebih besar, tetapi tetap akan ada sesuatu di luar bulatan.

Sekarang, bayangkan kita lukis bulatan sebesar-besar alam dan segala yang dikandunginya. Ruang, jirim, masa, tenaga…dll (kalau ada 2-3 alam, masukan sekali dalam bulatan).

Ada sesuatu yang masih berada di luar bulatan. Sesuatu yang kita hanya boleh jangka tapi tidak dapat dibuktikan.

Alam ini terbatas. Jirim terbatas, tenaga terbatas, ruang yang terbatas dan 13.8 billion tahun masa.

Alam ini (seluruh jirim, tenaga, ruang dan masa) cannot explain by itself. Apapun yang berada di luar bulatan adalah tidak terhad/terbatas. Jadi, by definition kita tidak boleh lukis bulatan sekelilingnya.

Jika kita lukis bulatan sekeliling jirim, tenaga, ruang dan masa… dan aplikasikan Godel’s Theorem, kita akan tahu bahawa yang di luar bulatan bukanlah jirim, tenaga, ruang dan tenaga. Sesuatu yang bukan makhluk.

Jadi, tidak logik utntuk kita kata alam ini berlaku dengan sendiri. This world cannot explain itself.


[tolong jangan jadikan rujukan. sila rujuk sumber utama. matematik dan mantiq bukan bidang saya]

sumber asal- CosmicFingerprint
bacaan lanjut- Bandung Fe Institute (register dulu baru boleh download PDF)

*oh~ adam, kan elok kalau kau study time ni.

Kisah-kisah Kitab: Roh -research1-

Kisah-kisah Kitab: Roh -research1-
Jackster pernah menimbulkan persoalan unconditional love. Dari situ Safwan buat saya tertanya kenapa saya sayang ibu saya.
Kenapa kita sayang ibu kita?

Kalau kita kata sebab dia yang melahirkan kita, anak-anak yatim juga sayangkan penjaga mereka yang tidak melahirkan mereka. Dan kalau kita kata sebab mereka yang menjaga kita sejak kecil, ada saja anak-anak yang rindukan ibu mereka walaupun tak pernah pun tahu rupanya.

Sejak dulu lagi saya memikirkan perihal ini. Pada mulanya saya kata : kita sayang orang itu.kita sayang ROH dia. Dan sebab itu saya mula tulis mengenai roh. Asalnya saya mereangka 3-4 episod untuk tajuk ini... namun saya mendapati ianya hanya sia-sia. Buat apa tahu adakah roh mempunyai memori? mana kedudukan roh? adakah seperti air dalam tumbuhan atau api di dalam arang? atau kedudukannya terletak pada organ tertentu? apakah organ itu?. Sia-sia. Apa yang penting ialah pengajaran sebaliknya.

Akhirnya, saya kata: kita sayang dia. sebab akhlak dia. Kita sayang ibu kita sebab akhlaknya. Akhlak keibuan. Orang kata cinta itu buta. sebab sayang itu perasaan, dan kita perasaan bukan dilihat dengan mata. Tapi dilihat dengan hati. Pandangan hati melihat akhlak. Cantik/kacak mana pun seseorang itu, sia-sia jika akhlaknya buruk.

Masalahnya, akhlak manusia susah ditukar.

berita baiknya, Nabi Muhammad SAW diutus bagi memperbaiki akhlak manusia. bukankah umat Islam sepatutnya menjadi contoh kepada umat lain?

 *jom pergi kelas Ust Nazrul~
Safwan, kau memang genius!

Thursday, 26 November 2009

Nombor Fibonacci

Mencari Tuhan menggunakan matematik. Kerna matematik itu logik, dan kewujudan Tuhan adalah logik (jika tidak manusia tidak akan mempercayai kewujudan tuhan).

Kita tengok matahari,bulan...bentuknya bulat. Kita tanya, kenapa tidak matahari itu berbentuk kubus? Barangkali kerana bulatan (yang saya nak kaitkan dengan spiral) berbentuk lebih semulajadi (yang kita tahu ianya bukan terjadi dengan sedirinya).Dan kita tengok bentuk spiral yang tidak kurang banyaknya dalam alam ini. eg: tumbuhan, haiwan, galaksi, DNA dan macam-macam lagi.


Vladimir Nobokov: Speaking, Memory (1966)

Apa hikmahnya sang Maha Pencipta menciptakan begitu banyak ciptaan berasaskan/berbentuk spiral?
Kita cuba terjemahkan kepada matematik. Kita akan dapat:
Fibonacci sequence
Fn= F(n-1)+F(n+2)
nilai n,
F0=0 , F1=1
0, 1, 0+1 = 1, 1+1 = 2, 1+2 = 3, 2+3 = 5, 3+5 = 8.
iaitu mempunyai turutan nombor:
 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8,13,21,34,55,89,144....

Pusaran fibonacci ialah spiral yg dilukis menggunakan nombor2 berikut pada fibonacci tiling. Satu spiral akan terbentuk apabila garis lengkung dilukis pada dua sudut yang bertentangan dalam segi empat pada tiling tersebut. Garisan biru dari gambar di atas adalah fibonacci spiral.

However, some thinker, philosopher, and religous zealot, views that this fibonacci sequence is the evidence of God artistry & the existence of higher intelligence; ‘God fingerprint’ - they said.

Cuba tengok pada cap jari kita. Samada arches, whorls, loops atau composite. Tiada spiral. Tapi kita boleh jumpa spiral di mana-mana eg: cengkerang siput, sarang lelabah, tanduk kambing, bentuk galaksi yang kita duduk, whirpool, tornado, cochlea, DNA, etc

Jika kita perhatikan, Fibonacci sequence ini membawa unsur Gradual (beransur-ansur).

1.Alam dicipta berperingkat/beransur-ansur.

اللَّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَوَتِ وَالْارْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا فِي سِتَّةِ ايَّامٍ
It is God Who has created the heavens and the earth, and all between them, in six Days...(32:4)

Sudah tentu Maha Pencipta mampu mencipta semua ini dalam sekelip mata.Gradual. Menunjukan bahawa alam ini tidak berlaku secara tiba-tiba dengan sendirinya. Tidak logik untuk kita katakan kejadian alam yang teratur dan berperingkat ini berlaku secara tiba-tiba dengan sendirinya.

Jemaah haji dan umrah, apabila melakukan tawaf biasanya akan bermula dari kawasan yang sedikit jauh berbanding kaabah (melainkan waktu itu tak ramai orang hingga boleh mula betul-betul di sisi kaabah) dan beransur-asnur merapati dinding kaabah (itupun jika dia cuba unntuk dapatkan hijr aswad dan pintu kaabah). Jika mereka berbuat sedemikian, mereka sedang melakukan tawaf dalam spiral move.



2.Hukum alam yang berputar

خَلَقَ السَّمَوَتِ وَالْأَرْضَ بِالْحَقِّ يُكَوِّرُ اليْلَ عَلَى النَّهَارِ وَيُكَوِّرُ النهَارَ عَلَى اليْلِ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ كُلٌّ يَجْرِي لِأَجَلٍ مُسَمًّى
He created the heavens and the earth in true (proportions): He makes the Night overlap the Day, and the Day overlap the Night: He has subjected the sun and the moon (to His law): Each one follows a course for a time appointed...(39:5)

Sedar atau tidak kita sebenarnya terperangkap dalam satu peredaran spiral - siang dan malam - kerana tidak satu antara kedua-dua tersebut mendahului yang lain, tetapi kedua2nya beredar relatif dengan peredaran masa. Kita berpusing dalam satu bulatan tetapi tidak dalam paksi yang sama.

Dan ia juga sama dalam hidup dan mati kita.

post ini disalin dari Memento Mori (wah, maafkan aku~)
more about spiral : Spiralzoom 
tonton di sini-

*post padan muka pada diri sendiri

Monday, 23 November 2009

Penyembahan

Fikir; pernahkah anda sembahyang sepertimana Jesus atau David sembahyang? Kamu sembahyang, tapi....adakah kamu tahu asal-ususl penyembahan yang kamu lakukan? (sudah tentu soalan ini tak ditujukan pada mereka yang seagama dengan saya)

Jadi, macam mana cara sembahyang yang sebenarnya (menurut kitab2 Yahudi)?



terkejut?!
*credit to kokuyu

fast post xm~

Wednesday, 11 November 2009

Roh -research1-

Post mortem changes yg tak diajar... berat manusia akan berkurang selepas kematiannya. Dan berat ini konstan. 21gram.

Rasanya tak pernah lagi ada orang yang buat kajian saintifik  tentang roh. Tutorial lepas, masa doktor syarah pasal post mortem changes, dia kata (lebih kurang): "seolah2 roh yang mengekalkan bentuk sebagai manusia dari membusuk. Tercabut saja roh...badan membusuk" kemudian dia baca:

..... وَيَسءلُونَكَ عنْ الرُّوحِ
 And they ask you about the soul

Ini adalah bani Israel yang bertanya. Jika soalan mereka berkenaan Ashab al-Kahfi dan Zulqarnain tidak dapat dijawab baginda (Rasulullah),maka kenabiannya palsu. Dan jika soalan ini dapat dijawab baginda, maka kenabiannya palsu. Ini kerana dalam kitab2 terdahulu juga tidak diceritakan secara terperinci mengenai roh.

 قُلْ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّي وَمَا أُوتِيتُمْ مِنْ الْعِلمِ إِلَّا قَلِيلًا
 ...katakanlah (wahai Muhammad) roh itu urusan tuhanMu, tidak diberikan kamu pengetahuan mengenai roh melainkan sedikit. (17:86)

Apakah ini bermakna kita tidak perlu mengenali roh? Tidak. Ini kerana pengetahuan mengenai roh ada disampaikan (walaupun sedikit) dan kita perlu mengkajinya.

Dr. MacDougall
Pada 1907. Dr Duncan MacDougall meletak 6 pesakit yg sedang nazak,4 TB, 1 diabetes, 1tak tau; di atas penimbang. Beliau mendapati terdapat penurunan berat sebanyak 21gram! Menurutnya, roh adalah material. Dan bagi material adalah jisim dan ergo.Kemungkinan besar,21 gram ini adalah jisim roh. Kajian yg sama atas kambing pula tidak mendapati sebarang penurunan (tlg tgk balik ok! rasanya tak turun).

Sila baca di sini [link]

Ibn Sina
Ibn Sina juga ada membuat kajian saintifik, (erm...lebih kpd thought experiment sbnrnya). Menurut hipothesis yg dikeluarkannya sewaktu dalam penjara: jika kita tidak punya receptor yang membolehkan kita merasai external world dan deria yg membuatkan kita rasa wujud...kita tetap merasa hidup! Ini kerana dia dapat merasakan kewujudan rohnya. Eksperimen ini merupakan cara untuk menunjukan "real distinction" roh dan tubuh badan. Hipothesis ini digelar sbg 'Flying Man'

Baca terjemahan teori 'Suspended Man' (nama lain 'Flying Man')- [link]





tafsiran lanjut Ibn Sina mengenai roh akn menyusul kemudian.~
kalau malas menuggu sila search sendiri.

*terima kasih la Amar sebab mengacau aku sepanjang post ini ditulis~

Tuesday, 3 November 2009

mana lagi 100?!

soalan:

sekumpulan 3 orang pelajar perubatan ingin menyewa sebuah rumah. Mereka membayar LE3000 (seorang seribu) kepada tuan rumah.(bayar pada simsar, simsar pass kepada tuan rumah). Tuan rumah kata, bayar LE2500 saja...lalu dipulangkan lagi LE500 (bagi pada simsar, simsar pass kepada budak2). Tapi, simsar ini jahat. Dia 'paw' LE200 dan bagi setiap seorang LE100. Maknanya, setiap seorang hanya bayar LE900. Jumlahnya,LE2700 {3x900=2700}. Bila sedar mereka kena 'paw' mereka tuntut kembali LE200~  Bila mereka kira:{2700+200=2900} aik?! mereka keluarkan LE3000! mana lagi 100?!


acari~
simsar=ajen hartanah
*jack,tlg jgn jawab...haha

Tuesday, 15 September 2009

Ibrahim Brahma


Selepas Noah, Abraham dianggap sbg Patriach atau Bapa Bangsa (anda mungkin nak baca:Meja Bangsa) dan juga disebut Imam(leader) of Mankind;

واذ ابتلي ابراهيم ربه بكلمت فاتمهن. قال اني جاعلك للناس اماما
And when his lord tried Ibrahim with certain words, he fulfilled them. He said: surely I will make you an Imam of men.

Dikatan bahwa Brahmaji yg menurut Hindu sbg Father of Mankind adalah merujuk kpd figure yg sama -Ibrahim.

Ibrahim mempunyai 2org anak -Ismail dan Ishak. dan menurut Gopatha Brahmana, Brahmaji ada 2 anak iaitu Atharva dan Angiras (note:bukan mind son).dalam Mundaka Upanishad mencatatkan Brahma mengajar Atharva knowledge of Brahman yg kemudiannya mengajar Angiras [baca].

Sila ambil cakna bahawa Ibrahim, Abraham, bunyi agak sama dgn Brahma. nama isteri nabi Ibrahim, Sarah pula menyerupai Saraswati, pendamping Brahma. ada yg berpendapat ini merely phoentically simillar.

Menurut Voltaire pula: that Abraham descended from some of the numerous Brahman priests who left India to spread their teachings throughout the world; and in support of his thesis he presented the following elements: the similarity of names and the fact that the city of Ur, land of the patriarchs, was near the border of Persia, the road to India, where that Brahman had been born.
31 And Terah took Abram his son, and Lot the son of Haran, his son's son, and Sarai his daughter-in-law, his son Abram's wife; and they went forth with them from Ur of the Chaldees, to go into the land of Canaan; and they came unto Haran, and dwelt there.
Genesis 11:31



Barangkali kaw. ancient India luas hingga ke Babylon. Apa2 pun, sila buka Genographic Project [buka]

Berikut saya salin dari karangan Abdul Haque Vidayarthi:
  1. Abraham and Brahma are not proper names, but mere appellations and is so admitted in the books of the Hindus.
  2. The Hindus have another name of Brahma, namely, Parjapati (father of nations), whereas Jews call Abraham as the Patriarch.
  3. Both Brahma and Abraham had children born to them in old age (cf. Genesis 15 : 2– 4 and Gopatha Brahmana 1 : 1).
  4. Both prayed for the birth of children.
  5. Both are said to have two wives who bore similar names. Compare Sarah with Sarasvati and Hagar with Parvati, the latter two being identical in meaning and standing for a rock or a hill.
  6. In both cases, each of the two wives bore two sons and each son was characterised with the temper of his own mother. See further below.
  7. Both were equally blessed with Divine favour. Brahma, too, gifted his eldest son with Divine knowledge (Mundaka Upanishad).
  8. Both are revered as prophets.
  9. Neither of them was deified, which shows that both of them were monotheists.
  10. Both of them have been accused of moral delinquency: one for having pursued his daughter (Purana), the other for declaring his wife as his sister (Bible).
Hujah2 yg menolak: [baca sini yop!!]
Sila ambil perhatian bahawa isi2 dlm entry ini bukan pendapat saya...hanya copy paste dari laman2 web.
Sila Google search utk bacaan lanjut.Taip 'abraham brahma' ada 119 000 result. More striking similarities!!

cukuplah tu...tak nak post lagi utk beberapa minggu.post sementara xde org guna laptop!!

Friday, 4 September 2009

Talut Jalut

in remembrance of Sabra Shatila and irony of David and Goliath...
Setelah bani Israel memasuki Palestin dan menguasainya di bawah pimpinan Yusa bin Nun, mereka sering menjadi sasaran bangsa sekelilingnya seperti suku Amalikites dari bangsa Arab, Kanaan (bangsa Palestin) dan bangsa Arimia.

Menjadi kebiasaan bani Israel utk membawa Tabut bersama ketika perang, sebagai sumber inspirasi dan kekuatan.Bani Israel kalah dlm satu pertempuran dgn bangsa Kanaan dan dirampasnya Tabut itu.

Bani Israel tidak mempunyai raja yg dapat menyatukan mereka sejak pemergian nabi Musa.Mereka meminta nasihat dari nabi mereka (Samuel?) supaya melantik ketua utk memimpin mereka. Nabi itu telah melantik Tolut sbg raja, tetapi mereka menolak perlantikan itu.
وَقَالَ لَهُمْ نَبِيُّهُمْ اِنَّ اللَّهَ قَدْ بَعَثَ لَكُمْ طَالُوتَ مَلِكًا قَالُوا انَّى يَكُونُ لَهُ الْمُلْكُ عَلَيْنَا وَنَحْنُ احَقُّ بِالْمُلْكِ مِنْهُ وَلَمْ يُؤْتَ سَعَةً مِنْ الْمَالِ قَالَ اِنَّ اللَّهَ اصْطَفَهُ عَلَيْكُمْ وَزَادَهُ بَسْطَةً فِي الْعِلْمِ وَالْجِسْمِ وَاللَّهُ يُؤْتِي مُلْكَهُ مَنْ يَشَاءُ وَاللَّهُ وَسِعٌ عَلِيمٌ
"Nabi mereka berkata:Allah telah melantik Tolut sbg raja kamu.Mereka menjawab:Bagaimana dia boleh menjadi raja kami sedangkan kami lebih berhak memegang jawatan itu........"()
rujuk al-Baqarah:247
bani Israel menolak kerana Tolut seorg yg miskin dan berketuruna Bunyamin (anak bongsu nabi Ya'kob) dan bukannya keturunan Lawi (anak sulung) atau Yahuza (anak ke-3) yg menurunkan raja2 mereka sejak dahulu kala.Mereka tak mempercayai kehendak Allah itu tanpa bukti.(fakta ini saya ambil dari:Yahudi menurut al-Quran, Hadis,Taurat dan Injil.)
juga disebut dalam Samuel:

1 Now there was a man of Benjamin, whose name was Kish, the son of Abiel, the son of Zeror, the son of Becorath, the son of Aphiah, the son of a Benjamite, a mighty man of valour.
2 And he had a son, whose name was Saul, young and goodly, and there was not among the children of Israel a goodlier person than he: from his shoulders and upward he was higher than any of the people.
1Samuel 9:1-2

Iman mereka bukan di hati, tapi di kelopak mata.
Mereka mahukan bukti.sbg bukti, mereka akan dapat kembali Tabut mereka.
وَقَالَ لَهُمْ نَبِيُّهُمْ اِنَّ ءايَةَ مُلْكِهِ انْ يَاْتِيَكُمْ التَّابُوتُ فِيهِ سَكِينَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَبَقِيَّةٌ مِمَّا تَرَكَ ءالُ مُوسَى وءالُ هَرُونَ تَحْمِلُهُ الَْمَلَئِكَةُ اِنَّ فِي ذَلِكَ لَاءيَةً لَكُمْ اِنْ كُنتُمْ مُؤْمِنِينَ
"Nabi mereka berkata(bukti yg kerajaan Tolut benar2 wahyu Allah):peti tabut yg mengandungi sesuatu yg memberi ketenangan jiwa dari Tuhan kamu dan berisi sebahagian dari apa yg telah ditinggalkan oleh keluarga nabi Musa dan Harun akan dikembalikan kepadamu.Ia akan dibawa oleh malaikat.Sebenarnya, peristiwa itu mengandungi keterangan bg kamu jika kamu benar2 beriman."
al-Baqarah:248
sebelum pergi berperang dgn tentera Jalut( kaum Philistine-juga disebut dlm 1Samuel), Tolut menguji displin dan kesetiaan tenteranya -bani Israel.
فَلَمَّا فَصَلَ طَالُوتُ بِالْجُنُودِ قَالَ اِنَّ اللَّهَ مُبْتَلِيكُمْ بِنَهَرٍ فَمَنْ شَرِبَ مِنْهُ فَلَيْسَ مِنِّي وَمَنْ لَمْ يَطْعَمْهُ فَاِنَّهُ مِنِّي اِلَّا مَنْ اغْتَرَفَ غُرْفَةً بِيَدِهِ فَشَرِبُوا مِنْهُ ()......اِلَّا قَلِيلًا مِنْهُمْ
"maka tatkala Tolut keluar membawa tenteranya, dia berkata "sesungguhnya Allah akan menguji kamu dgn suatu sungai.Maka siapa antara kamu minum airnya, bukanlah dia pengikutku, dan barangsiapa tidak merasakan airnya, kecuali org yg menceduk seceduk tgn, maka dia adala pengikutku." Kemudian mereka meminumnya terkecuali beberapa org antara mereka.....()
dipendekkan cerita, tentera Tolut berjaya mengalahkan Tolut Jalut
فَهَزَمُوهُمْ بِاِذْنِ اللَّهِ وَقَتَلَ دَاوُدُ جَالُوتَ وءاتَهُ اللَّهُ الْمُلْكَ وَالْحِكْمَةَ وَعَلَّمَهُ مِمَّا يَشَاءُ وَلَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَفَسَدَتْ الْارْضُ وَلَكِنَّ اللَّهَ ذُو فَضْلٍ عَلَى الْعَلَمِينَ
"mereka (tentera Tolut) mengalahkan tentera Jalut dgn izin Allah dan daud membunuh Jalut, kemudian Allah memmberikan kepadanya (Daud) pemenrintahan dan hikmah (sesudah meninggalkan Tolut) serta allah mengajarkannya apa yang dikehendaki-Nya."
Tolut(Saul) menurut Bible
Saul adalah raja pertama united Kingdom of Israel,
keturunan Benjamin dan seorang pengembala kambing.Dikatakan juga Saul serirng dikuasai kejahatan dan meminta David utk menenangkannya dgn bermain harp(inset)

Selepas David mengalahkan Goliath-dgn menggunakan lastik dan batu, Saul bimbang David akan mengambil alih tahtanya.Ditambah lagi dgn kejayaan David dlm beberapa peperangan berikutnya.

Lalu Saul membuat beberapa percubaan utk membunuh David.


"Saul Throws Spear at David" by George Tinworth

nabi Daud mengalahkan Jalut yg lengkap bersenjata dan perisai dgn menggunakan barang2 yg primitif

baca juga:pemenang-kekuatan hati

Thursday, 3 September 2009

Michael Jackster

this entry is dedicated to Jaxter(1988-present)...uh, and Jacko(1958-2009)

"MJ dibunuh kerana beliau memeluk Islam.Jika Raja memeluk Islam...nescaya rakyatnya akan ikut.maybe the same apply for King of Pop.Jadi, sebelum dia buat pengisytiharan, dia mesti dubunuh!!"

Pernah dgr tak kenyataan lebih kurang mcm ni?
tahun lepas, mungkin kita pernah dgr berita pengIslaman MJ tp ianya tak berapa byk masuk berita mungkin kerana ianya khabar angin semata.
The Sun [link]
Michael Jackson Confirms Conversion to Islam [link]
banyak lg dlm Google.

Dikatakan Daud Wharnsby dan Philip Bubal menghampiri MJ ketika dia menghadapi tindakan undang2 menyebabkan ketahanan dirinya goyah.

"saya berasa, Michael perlu menjadi seorang Muslim, kerana ianya merupakan perlindungan yg sempurna dari segala masalah yg dihadapinya" kata Jermaine Jackson.
apabila ditanya adakah MJ berminat dgn Islam...
"Saya berikannya byk buku sekembali dari Mekah, and he reads alot. Dia juga byk bertanya tentang Islam"
[youtube]

Dikatakan juga keluarga Jackson ada berjumpa dgn imam bg menguruskan jenazahnya. Imam Siraj (Amir of the Muslim Alliance in North America and one of the most prominent imams in the United States) juga berharap utk menghadiri solat jenazah itu.

terlalu byk berita dlm internet. apa pun, perihal keImanan adalah perkara peribadi hamba dan Tuhannya.

utk jadi pemberita yg adil, saya sertakan:

Evident that Oppose :
petikan akhbar tadi:
Brit singer Yousef Islam, 60 - who was called Cat Stevens until he famously converted - turned up to help Jacko celebrate.
It was his pals David Wharnsby - a Canadian songwriter - and producer Phillip Bubal who counselled Jacko.
tp menurut Daud Wharnsby:
I never had the honour or pleasure of meeting Micheal Jackson personally, nor did we ever correspond on matters of our professions, personal lives or faiths.
[link]

silalah baca sendiri di sini [link]
berikut e-mail yang saya terima:

Konspirasi Kematian Michael Jackson

Michael Jackson (MJ) adalah seorang manusia yang sangat penyayang. Banyak hartanya yang telah dihabiskan dalam membantu dan menyokong gerakan-gerakan amal seperti Afrika Amerika, mangsa AIDS, mangsa dera kanak-kanak dan bermacam-macam lagi.

Walaupun dah berbuat pelbagai kebaikan, MJ masih gagal mencari ketenangan hati. Dia cumalah seorang budak yang terperangkap di dalam badan seorang lelaki. Impiannya adalah untuk menjadi budak kecil selama-lamanya. Impian ini ditambah pula dengan sejarahnya didera semasa kecil menyebabkan dia membina Neverland, tempat untuk seluruh kanak-kanak di dunia bermain dan gembira di situ.

Sila baca artikel ini sepenuhnya untuk membaca tentang konspirasi pembunuhan Michael Jackson.

Namun MJ telah membuat satu keputusan yang bakal memberikan impak yang sangat besar di dalam hidupnya. Melihat kehidupan dan ketenangan yang dimiliki oleh abangnya (Jermaine) setelah memeluk Islam, MJ telah membuat satu kenyataan gempar di satu press conference pada tahun 1989.

"Saya telah melihat Islam di dalam abang saya, saya telah membaca buku tentang Islam dan suatu hari nanti saya mahu rasakan ketenangan dan keamanan Islam itu".

Sejak kenyataan itu hidup MJ tidak sama seperti dahululagi. Dituduh berasmara dengan kanak-kanak, ditambah dengan pandangan-pandangan negatif daripada media Amerika Syarikat, membuatkan MJ berada di tahap tertekan. Semua ini dilakukan agar peminat-peminat MJ melihatnya sebagai satu ikon yang gagal seterusnya membuatkan influence MJ berkurangan.

Melarikan diri daripada tekanan pihak Media USA, MJ telah tinggal di England selama beberapa tahun. Di England, MJ berkawan rapat dengan Yusof Islam, Dari Yusof Islam, MJ belajar serba sedikit tentang Islam. Malah semasa di England , MJ telah berkawan rapat dengan seorang pencipta lagu, Zain Bhika yang telah menciptakan lagu "Give Thanks To Allah" khas untuk dinyanyikan oleh MJ bila-bila masa dia bersedia..

Semasa kes asmaranya dengan kanak-kanak dijalankan, MJ telah melarikan diri dan menetap di Bahrain . Di sana dia menjadi tetamu khas kepada anak Sultan Bahrain . Di sinilah MJ mula mendalami Islam. MJ belajar sembahyang, baca Al-Quran dan macam-macam lagi selama 3 tahun..

Akhirnya pada November 2008, MJ pulang ke Los Angeles dan membuat majlis memeluk Islam secara rasmi di rumah kawan karibnya. Pada December 2008, MJ telah pun pergi menunaikan haji bersama Sultan Bahrain dan anaknya.

Untuk konsert terakhirnya, MJ mempunyai agenda yang
tersendiri. Dia memaklumkan yang ini adalah konsert terakhirnya dan berhasrat untuk mengumumkan yang dia adalah seorang Muslim. Malah MJ juga mahu menyanyikan lagu Give Thanks to Allah pada konsertnya tersebut bersama Yusof Islam. Sebab itulah MJ memilih London sebagai tempat konsert terakhirnya bukannya di USA kerana takutkan pihak berkuasa USA .

Pada 12.30 25 June, MJ memeluk managernya dan mengucapkan selamat malam. MJ berkata " Selepas berlatih selama 2 bulan akhirnya saya dah bersedia untuk konsert ini".. Selepas melambaikan tangan dan mengucapkan selamat malam, MJ pun pulang ke hotel. Tapi kira-kira jam 2.26 pagi, MJ didapat telah meninggal dunia..

Semasa 911 dihubungi, banyak soalan yang ditanya seolah-olah mereka tak tahu siapa itu MJ dan di mana MJ berada. Nampaknya ada pihak yang :placecuba melengahkan masa bantuan tiba. Tambah pelik bila pihak hospital mengatakan hasil autopsy hanya boleh diperolehi selepas 2 bulan sedangkan teknologi sekarang dah bertambah canggih.

Oleh kerana itu, keluarga MJ telah pun mengupah private doktor untuk membuat autopsy kepada MJ. Keputusannya dikeluarkan hanya selepas 4 hari. Ternyata MJ mati kerana terlalu banyak dos anaethestic, satu ubat yang mampu membuatkan jantung berhenti berdenyuti jika diambil secara berlebihan.

Satu keputusan yang tidak diwar-warkan di media ialah perut MJ tidak mempunyai langsung ubat ini. Tapi darahnya dipenuhi dengan ubat tersebut. Malah badan MJ dipenuhi dengan kesan suntikan seolah-olah ada orang secara paksa menyuntik ubat tersebut ke dalam badan MJ.

Dalam CNN semasa diinterview, Presiden Amerika Syarikat Barrack Obama telah mengeluarkan satu kenyataan yang agak pelik. "Saya suka MJ.... Saya membesar mendengar lagunya. Ia satu kehilangan yang besar tapi saya jamin tiada konspirasi dalam kematiannya" .

Pelikkan kenapa seorang Presiden beria-beria cakap tiada konspirasi dalam kematian MJ sebelum keputusan rasmi autopsy MJ dikeluarkan? Kalau betullah MJ nak bunuh diri, buat apa dia beria-beria nak berlatih selama 2 bulan untuk konsert dia nie? Tak gitu?

Keluarga MJ inginkan MJ dikebumikan secara Islam. Tapi CIA telah muncul dan memberi ugutan jika pengebumian secara Islam dilakukan secara awan (dalam TV). Ugutannya ialah Katherine, mak MJ tidak akan mendapat hak penjagaan anak-anak MJ sebaliknya Debbie Rowe yang akan dapat.

Akhirnya mereka bersetuju untuk MJ dikebumikan secara Islam di Neverland. Tapi dengan syarat satu pengebumian olok-olok secara Kristian mesti diadakan. Itulah yang anda semua tengok di Tv. Sebab itulah keranda MJ ditutup dan tak dibukak. Sebab mayatnya tak pernah ada dalam tue. Ini semua dilakukan semata-mata nak bagitau dunia yang kononnya MJ bukan seorang Islam.

(Sheikh Ha**d)
The Brotherhood of Islam
Buletin of Bahrain

Tuesday, 25 August 2009

Meja Bangsa

saya tertarik dgn teori Ibrahim Yunus (bukan nama samaran):
sebelum nabi Adam diturunkan ke bumi (ada pendapat mengatakan syurga Adam mmg di bumi), Allah mengajarkan nabi Adam ilmu2 utk hidup di bumi.Sebab itu, apabila nabi Nuh membina kapal yang besar, kaumnya tidak merasa kagum dgn binaan yg besar itu...sebaliknya mengejek nabi Nuh.

Kisah nabi Nuh yang kita tahu tidak banyak bezanya berbanding dgn kisah dalam Genesis.(Baca juga:Nuh menurut Veda).Antara yg berbeza seperti lokasi kapal berlabuh,bilangan orang di atas kapal dan umurnabi Nuh. Juga kita banyak dgr kisah2 Israiliyyat mengenai nabi Nuh.Apa yang menarik minat saya ialah Table of Nation.

TABLE OF NATION

Penganut Kristian mempercayai bahawa banjir yg melanda kaum nabi Nuh adalah banjir universal; yakni banjir satu dunia.Berikutan itu, semua umat manusia mati kecuali mereka yang berada di atas kapal.


Masyarakat sebelum banjir (disebut zaman antediluvian) adalah masyarakat yang berbadan besar, berumur panjang dan ada juga yg kata tinggi ilmu pengetahuan (ada pendapat mengatakan Antlantis adalah bandar zaman itu).

Jadi, masyarakat sekarang adalah keturuna nabi Nuh yang 3; iaitu:
  • Ham, menurunkan bangsa berkulit hitam dan sebahagian kecil berkulit putih (Hamitic Africa) .
  • Shem, menurunkan bangsa kulit putih(Semitic)
  • Japeth, menurunkan bangsa berkulit merah dan coklat (Japhetic Eurasia)
Ibnu Ishaq mengatakan bahwa Nuh mendoakan ketiga putranya. Nuh mendoakan keturunan Sham menjadi nabi-nabi dan rasul. Nuh mendoakan keturunan Yafith untuk menjadi raja-raja, sedangkan dari keturunan Ham dia doakan agar menjadi abdi dari keturunan Yafith dan Sham.
(sumber:wikipedia)

Kenapa Ham didoakan jadi hamba?? sila baca:

21 And he drank of the wine, and was drunken; and he was uncovered within his tent.
22 And Ham, the father of Canaan, saw the nakedness of his father, and told his two brethren without.
23 And Shem and Japheth took a garment, and laid it upon both their shoulders, and went backward, and covered the nakedness of their father; and their faces were backward, and they saw not their father's nakedness.
24 And Noah awoke from his wine, and knew what his youngest son had done unto him.
25 And he said: Cursed be Canaan; a servant of servants shall he be unto his brethren.
Genesis 9:21-25
Jadi, kita tahu bahawa bangsa2 berikut merupakan anak2 keturunan nabi Nuh.Berita baiknya, kita boleh trace balik dengan gene.
Pendapat saya, anak2 nabi Nuh ialah mereka yg membawa Haplogroup N+...berdasarkan corak migrasi.Mungkin anda ada pendapat lain.Sila klik [Genographic Project].

Mungkin juga cerita semua ini bukan fakta, sekadar cerita Israiliyyat...

Persoalan
  1. Apakah Islam juga berpendapat bahawa ianya banjir satu dunia?
  2. Betulkah anak nabi Nuh yg tenggelam itu bukan anaknya, sebaliknya anak curang isteri nabi Nuh dgn orang lain?
  3. Adakah utusan2 lain yg diutuskan kpd kaum itu selain nabi Nuh?
Ada org berpendapat bahawa perbualan nabi Nuh dgn anaknya yg sdg berlindung di gunug adalah mustahil ketika ribut dan ombak yg menggunung.Katanya "Muhammada adalah anak padang pasir yg tidak biasa dgn air.Sebab itu ceritanya tidak masuk akal"
Ramadhan Kareem~

Eskatologi

melarikan diri ke Malaysia dari kepanasan Mesir?? haha...karut!!

entry ini terbit dari rasa panas yang melampau di Malaysia.Saya masih ingat masa kecil2 dulu, padang depan rumah selalu berkabus...sekarang tak lagi.Dulu,kalau basuh kasut hari ahad...alamatnya akan pakai kasut basah hari isnin.Tapi harini, basuh baju sekejap saja dah kering.

mana taknya,hutan ditebang...kereta2..dll.Putrjaya pun panas! dengan jalan2 semua berturap dan dibatu, pokok2nya pohon orang putih, tasik buatan lagi~ mana tak panas?! nak ditiru lanskap barat yang beriklim sejuk. Sebelum ini Putrajaya menggunakan perkataan boulevard,parcel,dll.Belum cerita PPSMI lagi...

ESKATOLOGI

Eskatologi membincangkan tentang masa akhir zaman atau saat2 penamat tamadun manusia.(eschatos=terakhir).
Mungkin kita tidak sedar,atau tidak ambil peduli...tetapi, kebelakangan ini terlalu banyak bencana alam yang berlaku.Terlalu kerap, sehingga adakalanya berlaku serentak di kawasan berlainan.

Taufan Marakot, Ogos 2009
juga pada bulan yang sama: Taufan Bill

Taufan Katrina,Ogos 2005 diikuti Taufan Rita,Sept 2005.
Taufan Katrina asalnya kategori 1,namun bertukar ke kategori 4 akibat pemansan global.Terima kasih kepada manusia.

Gempa bumi L'Aquila, April 2009
Gempa Sichua,Mei 2008
Australia Bushfire,Feb 2009

Iowa,Jun 2008

pemanasan global mengakibatkan kepupusan 3 spesis haiwan sejam
"telah timbul pelbagai kerosakan dan bala bencana di laut dan dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia; kerana Allah merasakan mereka sebahagian dari balasan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (kepada kebenaran)"
ar-Rum 30:41
Sekumpulan penyelidik barat mendakwa dasar laut kini dipenuhi sehingga 201 055 gunung berapi iaitu 10kali lebih banyak daripada apa yang diketahui sebelum ini.Para penyelidik University Cambridge turut meramalkan ada kira2 3juta gunung berapi yang tenggelam manakala 39 000 daripadanya berada di paras ketinggian 1000meter dari aras laut.

Letusan Gunung Berapi Chaiten

Cuba bayangkan apa yang berlaku sekiranya bumi bergoncang sekuat-kuatnya atau semua gunung berapi itu menjadi aktif dan meletus satu persatu tanpa henti? di tambah lagi dengan kepanasan dan langit yang gagal filter sinaran2 matahari?
"Apabila bumi digoncangkan dengan goncangan (yang dahsyat),dan bumi telah mengeluarkan beban2 berat (yang dikandung)nya,dan manusia bertanya "mengapa bumi (jadi begini)"?kerana sesungguhnya Tuhanmu telah memerintahkan yang sedemikian itu kepadanya....."
al-Zalzalah 99:1-5
banyak lagi bencana alam.penat nak letak semua gambar.
jagalah alam sekitar...jadilah planeteers!!

Wednesday, 12 August 2009

Kebetulan

Alam ini terjadi secara kebetulan ke?? jadi kenapa dipanggil alam semula jadi??
Bila kita cakap alam semula jadi, seolah2 kita mengakui teori of ramdomness (kewujudan kita dan alam ini hanya kebetulan.The very fact of our exist is nothing but result of a complex yet inevitable string of chemical accident and biological mutations.There is no grand meaning)

Terlalu banyak kebetulan berlaku dalam hidupan harian kita.Newton dapat teori graviti kerana secara kebetulan epal jatuh di atasnya.Begitu juga Edmund Halley yang jumpa komet dan Kellog yang mencipta emping jagung....semuanya berlaku secara kebetulan.

Saya tak panggil ianya kebetulan,saya panggil ianya ilham,takdir dari Tuhan.

Menurut Josh Tenebaum dari MIT,"kebetulan jarang diterangkan oleh pengetahuan saintifik.Namun,begitu banyak kemajuan saintifik bergantung pada kebetulan".Dalam sains linguistik, manusia tak mungkin mempelajari syntax bahasa tanpa kebetulan.

Kebetulan ialah dua atau lebih peristiwa yang berlaku tak berkaitan tetapi membawa maksud (atau patern) yang bermakna.Pada saya, mungkin tiada makna pun,maksud saya...
kabala,numerology,Pythagorean cults there are system that find meanings in numbers adn they are dime a dozen.Why? because people see what tey want to see in them
...kata Phil dari cosmology department.Jadi,peristiwa2 itu hanyala takdir yang mempunyai corak yang sama tanpa sebarang makna.Atau ilham dari Tuhan.Tiada kebetulan.Ianya memang dirancang.Dah tertulis pun di Luh Mahfuz.

Namun, peristiwa2 yang berlaku di sekeliling kita tidak harus dibiarkan.Jika Newton tidak hiraukan epal yang jatuh itu....masakan teori graviti ditemukan?

Peristiwa2 kebetulan sebenarnya bukanlah perkara yang pelik...ianya boleh dijelaskan dengan matematik.[link]

KISAH KEBETULAN 2 PRESIDEN

Lincoln telah dilantik menjadi presiden pada 1860 sementara Kennedy pada 1960.Kedua2 nama Lincoln dan Kennedy mempunyai 7 huruf.Sekretari Presiden Lincoln bernama Kennedy manakal sekretari Presiden Kennedy bernama Lincoln.Kedua2 presiden mati dibunuh pada hari Jumaat.
Lincoln dibunuh oleh John Wilkes Booth yg lahir pada 1839, manakala Kennedy dibunuh oleh Lee Harvey Oswald yg lahir pada 1939.Nama penuh kedua-dua pembunuh mengandungi 15 huruf.

Booth meenmbak Lincoln dari sebuah dewan teater lalu bersembunyi dalam sebuah gudang, manakala Oswald menebak Kennedy dari sebuah gudang dan bersembunyi di dewan teater.Akibat kematia mereka,seorang presiden baru dilantik.Kedua-dua mereka mempunyai nama Johnson.Presiden Andrew Johnson dilantik menggantikan Lincoln, lahir pada tahun 1808.Presiden Lyndon Johnson yg menggantikan Kennedy pula lahir pada1908.Kedua2 nama presiden itu mempunyai 15 huruf.

hmm...mungkin kebetulan mmg wujud!!

baca laju di sini: [link] [link] [link]
sumber asal: Dewan Kosmik Jun 2008

Tuesday, 11 August 2009

Pathology of Vampire

ha...first entry for new template,thanks Jack.

VAMPIRE
Cerita mengenai vampire dah diketahui umum.Dan ianya juga merupakan cerita rakyat untuk beberapa bangsa,cuma nama saja berbeza.Antara ciri2 yang ada persamaan biasanya seperti:
  • hisap darah
  • kulit pucat dan bergigi siung
  • keluar waktu malam sebab takutkan cahaya matahari
  • bencikan bawang putih
  • kepala tak betul
jadi kalau di Malaysia ianya macam Penanggal?? atau Pontianak??
dalam artikel ini, Pontianak akan diguna bagi merujuk vampire.

SAINS OK?
bagi yang tak pernah nampak,atau pernah...dan cuba memberi penjelasan saintifik:

1.RABIES
Jangkitan virus rabies akibat gigitan anjing atau kelawar atau haiwan seumpamanya.Mangsa biasanya akan demam2.Apabila virus telah menyerang Central Nervous System (CNS), mangsa akan mengalami anxiety,berperangai pelik,kekeliruan,halusinasi dan tak betul.Saliva dan air mata dihasilkan secara berlebihan dan mengakibatkan hydrophobia.Menurut Dr Juan Gómez-Alonso,mangsa ada susceptibility pada bawang putih dan matahari disebabkan hypersensitivity.

Keseluruhannya: tak tidur malam,takut matahari dan garlic dan tak betul lepas digigit.

2.PORPHYRIAS
Hayat sel darah merah lebih kurang 3bulan.Sel yang mati membebaskan heme yang mana samada dikitar semula atau disingkirkan melalui proses heme metabolism.Kecacatan dalam metabolisma ini mengakibatkan Porphyrias.
Jadi, pesakit tidak dapat menghasilkan sel darah merah mengakibatkan pesakit kekurangan oksigen dan zat besi, lalu mempercepatkan kemusnahan sel di bawah cahaya matahari.Penyakit ini boleh menyebabkan hidung,telinga dan cartilage deformation.Gigi juga boleh kelihatan kuning disebabkan porphyrin deposition.Kesakitan yang amat sangat mengakibatkan mental disability.

Keseluruhan: pucat,takut bawang putih

3.DECOMPOSITION
Cuaca dan jenis tanah boleh mempengaruhi kadar reputan.Kadang2 kelihatan macam tak mereput langsung...malah makin sihat! (rujuk Arnold Poale yg kelihatan makin sihat lepas mati).Gas yg terhasil akibat proses reputan akan terkumpul dan menyebabkan mayat kekihatan makin gemuk.Kulit dan gusi mayat juga akan kehilangan air dan contract, mendedahkan akar rambut,kuku dan gigi...memberi gambaran relatif yang rambut,kuku dan gigi semakin panjang.

4.TWIHLIGHT
Tidak,pontianak memang wujud!! Aku pernah nampak!! Aku akan berkahwin pun dengan pontianak!! (ini bukan ayat2 saya...dan saya bukan peminat chick lit!!)

*jgn percaya sgt artikel ni...sumber pun tak berapa betul.Dah lupa pon subjek2 thn 2 dan 3.entah apa faedah post kali ini.

Tuesday, 21 July 2009

Kokbayraq

er...tertarik dengan komen abg Akmal:
Macam mana pulak dengan orang Hui?

Turki tak bersempadan dgn Xinjiang, tapi sebab mereka serumpun dengan negara Asia Tengah yang lain. Kan Kokbayraq sama dengan bendera Turki cuma warna berbeza saja.


saya pernah dgr nama Kokbayraq dalam postnya-Kibarkan Kokbayraq.

Kokbayrq

Turki

Kokbayraq...juga bendera bg East Turkestan independance movement. Sepertimana orang2 Uzbeks(Uzbekistan), Kyrgyz(Kyrgyzstan), Kazakhs (Kazakhstan)... orang2 Uighur juga bercita-cita utk bebas dalam pemerintahan sendiri.

Bendera mereka sama kerna mereka serumpun...

macam mana pula dengan bendera ini?-


Gerakan Acheh Merdeka

Dikatakan bendera GAM berusia 1000 tahun dan 2 garisan hitam putih itu hanya ditambah pada 1976, bermakna sebelum itu..bendera GaM sebiji macam bendera Turkey.

Kenapa?

Tiada Dalam Buku Teks Sejarah SPM

Ada dinyatakan dalam buku teks, Melaka diserang Portugis pada 1511,
tapi tak dinyatakan kapal2 perang Portugis itu diikuti oleh kapal2 Empayar Uthmaniyyah.

Empayar Uthmaniyyah membangunkan tentera di Laut Hindi untuk mempertahankan kawasannya di timur dari kuasa2 Barat, disamping perdagangan rempah.

Empayar Uthmaniyyah juga menghantar tentera lautnya disamping kelengkapan perang ke
Kenya dan Acheh bagi membantu penduduk Islam disana.

Sultan Alaudin Riayat Shah
, ketika mempertahankan Melaka dgn memimpin tentera melawan Portugis, beliau dibantu oleh meriam2 besar dan tentera terlatih dari Empayar Uthmaniyyah.

Friday, 17 July 2009

Kemelut integrasi Uighur - Han

Apabila baca berita ini, teringat Najmuddin (sebab tu aku selalu panggil kau Najmuddin, Najib).Kawan yang saya jumpa di lapangan terbang.
Dia berasal dari Xinjang, tanah besar China.
Dia pernah belajar di UIA dan kini sedang belajar di Mesir.Pada awal pertemuan kami, dia ada menyatakan hasrat dia untuk menghafaz al-Quran (dia asyik tanya mana nak hafal Quran di Malaysia)...dan setengah tahun kemudian, saya jumpa dia di ARMA...dia dah pun hafal 15 juzu'!!

Ya...dia orang Uighur.

Oleh MOHD. KHUZAIRI ISMAIL

BERBANDING Tibet, kemelut etnik di Xinjiang tidak begitu mendapat perhatian media antarabangsa. Meskipun krisis itu sudah berpanjangan kira-kira lima dekad lamanya, namun nasib yang menimpa penduduk Xinjiang seolah-olah terpinggir.

An ethnic Uighur woman carries a metal rod as she walks down a main road in the city of Urumqi on July 8, 2009. Urumqui's ethnic Uighur and Han Chinese residents have taken to carrying metal rods and sticks for protection against attacks. (REUTERS/David Gray)

Malah, Beijing sendiri tidak begitu serius dalam menangani permasalahan sebenar yang membelenggu wilayah tersebut. Bagaimanapun rusuhan etnik antara Uighur dan Han yang mengorbankan tidak kurang 180 nyawa di bandar Urumqi, Xinjiang minggu lalu membuka mata banyak pihak.

Agak menarik, Beijing membuka pintu yang luas kepada wartawan asing untuk membuat liputan mengenai konflik tersebut. Keadaan itu sangat berbeza dengan dasar China sebelum ini yang mengenakan kawalan ketat kepada media asing.

A large group of Han Chinese walk up a street carrying sticks and shovels in Urumqi on July 7, 2009. Police on July 7 fired clouds of tear gas to disperse thousands of Han Chinese protesters armed with makeshift weapons, as chaos gripped this flashpoint city riven by ethnic tensions. (PETER PARKS/AFP/Getty Images)

Ramai yang menilai tindakan Beijing itu kerana cuba menarik simpati masyarakat antarabangsa. China tidak mahu dilihat sebagai pemerintah yang gagal menguruskan hal dalaman sendiri ketika negara itu sedang menuju sebagai kuasa ekonomi baru dunia.

Beijing juga sangat berhati-hati menangani konflik ini kerana bimbang ia akan dilihat sebagai krisis agama memandangkan etnik Uighur merupakan penganut Islam.

An AFP TV grab shows a mob of Han Chinese attacking a lone Muslim Uighur man along a street in Urumqi, China on July 8, 2009. Han Chinese mobs attacked two Uighurs in separate incidents in China's flashpoint Urumqi city on July 8, according to AFP reporters, who witnessed the events. (Sam Beattie/AFP/Getty Images)

Sentimen agama sekiranya terus dimainkan boleh mendedahkan wilayah itu kepada ancaman puak pemisah dan rangkaian kumpulan militan.

Terletak bersempadan dengan negara-negara seperti Mongolia, Rusia, Kazakhtan, Kirgistan, Tjikistan, Afganistan, Pakistan dan India, ancaman puak militan itu tidak boleh dipandang mudah.

Justeru, dasar buka pintu terhadap permasalahan yang berlaku di Xinjiang antara lain diharapkan dapat memberi gambaran sebenar situasi yang berlaku kepada masyarakat dunia.

Namun dalam keterbukaan itu, China tetap menolak permintaan antarabangsa yang mahukan krisis itu dibincangkan di Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Turki adalah antara negara yang lantang mendesak China menyelesaikan konflik itu mengikut lunas-lunas antarabangsa.

Sebagai salah sebuah negara bersempadan, rusuhan etnik di Xinjiang turut memberi kesan kepada Turki.

Sejak krisis itu meletus, ramai penduduk Uighur merentas sempadan mencari perlindungan di negara itu. Bagaimanapun, China menempelak desakan antarabangsa itu dengan mendakwa Beijing mampu mengurus isu dalaman sendiri.

Liu Huiling, a Han Chinese patient, who was injured during ethnic clashes recuperates at People's Hospital in Urumqi, western China's Xinjiang province, Wednesday, July 8, 2009. Ethnic clashes have paralyzed Urumqi over the past several days, with minority Uighur and Han Chinese mobs roaming the streets and attacking each other. (AP Photo/Eugene Hoshiko)


Namun China dilihat agak terlewat dalam menangani kemelut etnik di Xianjiang apabila rasa tidak puas hati antara dua kaum majoriti iaitu Uighur dan Han mula diluahkan di jalanan.

Sewaktu kerajaan komunis China pimpinan Mao Zedong dibentuk pada 1949, etnik Uighur merupakan penduduk majoriti di Xinjiang iaitu sebesar kira-kira 76 peratus. Etnik Han pula hanya sekitar enam peratus dan selebihnya merupakan etnik-etnik kecil yang lain.

Bagaimanapun, dasar Go West kerajaan komunis China ketika itu telah membawa masuk penduduk Han ke wilayah berkenaan dalam jumlah yang besar.

Etnik Uighur dan Han ketika ini menempati jumlah penduduk yang seimbang di kalangan 21 juta penduduk di Xinjiang.

Meskipun etnik Uighur merupakan masyarakat pribumi, namun dasar-dasar kerajaan China lebih mengutamakan etnik Han.

Penduduk Uighur dilayan seperti masyarakat kelas kedua dan terpinggir daripada dasar-dasar pembangunan kerajaan China. Mereka juga tidak bebas menggunakan dialek daerah Turki, melaksanakan ibadah agama dan meneruskan budaya hidup sendiri.

Kerajaan China juga dibayangi ketakutan terhadap penduduk Uighur kerana dikatakan terlibat dengan kumpulan pemberontak dan menyokong gerakan pemisah.

Kerana krisis kepercayaan itu juga, China tidak mahu meletakkan kekayaan gas dan hasil bumi di Xinjiang ke tangan orang Uighur. Wilayah yang terletak kira-kira 4,000 kilometer dari Beijing itu kaya dengan minyak, timah dan emas lebih-lebih lagi di lembah sungai Tarim.


An ethnic Uighur woman looks out the window of an apartment one day after Han Chinese mobs attacked the compound in Urumqi, China on Wednesday, July 8, 2009. (AP Photo/Ng Han Guan)


Sikap prejudis terhadap penduduk Uighur itu juga menyebabkan wilayah Xinjiang dikawal ketat. Komunikasi di wilayah ini dihadkan kerana bimbang berlakunya penyebaran maklumat yang berbahaya.

Dasar ketat Beijing itu sebenarnya ada kaitan dengan kedudukan strategik Xinjiang untuk China untuk ke Timur Tengah.

Kawasan tandus dan kering yang luas di Xianjiang juga menjadi tapak bagi ujian percubaan nuklear dan latihan tentera.

Xianjiang juga merupakan wilayah pertahanan di sebelah Barat sewaktu China mengekang ancaman tentera negara Kesatuan Soviet selama kira-kira 40 tahun.

Bagaimanapun dasar yang keterlaluan itu telah menekan penduduk Uighur. Dalam masa yang sama, ia turut memuncak rasa curiga terhadap etnik Uighur di kalangan penduduk Han.

Sentimen itu tidak memerlukan sebab yang besar untuk mencetuskan rusuhan etnik yang dahsyat.

Rusuhan yang membunuh kira-kira 180 orang di Urumqi baru-baru ini misalnya, hanyalah berpunca daripada pertengkaran yang berlaku di sebuah gudang kain.

Meskipun keadaan kini kembali tenang dengan kehadiran lebih ramai anggota keselamatan, namun kejadian itu pastinya menimbulkan implikasi yang berpanjangan.

Perkara yang sama turut mendapat perhatian Pensyarah Kanan di Jabatan Sejarah, Universiti Malaya (UM), Dr. Suffian Mansor.

Menurut Suffian, konflik di Urumqi membabitkan isu yang lebih besar iaitu soal integrasi nasional dan ekonomi.


A Han Chinese man carries a spiked steel bar while using his cell phone to take photos as he joins a mob of Han Chinese men attacking Uighur properties in Urumqi on Tuesday, July 7, 2009. (AP Photo/Ng Han Guan)


Ia juga membabitkan soal masa depan serta pengembalian hak kepada penduduk asal yang seolah-olah dipinggirkan daripada dasar-dasar kerajaan China.

Dasar Go West kerajaan China telah menimbulkan kebimbangan di kalangan etnik Uighur mengenai nasib dan masa depan mereka serta wilayah mereka.

Isu ini tidak hanya tertumpu di Urumqi di mana tercetusnya tragedi berdarah itu, tetapi lebih besar lagi iaitu di seluruh Xinjiang itu sendiri.

Dari sudut ekonominya, penduduk Uighur sangat jauh ketinggalan berbanding etnik Han. Kadar kemiskinan di kalangan penduduk Uighur juga lebih tinggi.

Majoriti penduduk Uighur yang miskin juga tidak mampu membayar yuran persekolahan menyebabkan mereka semakin ketinggalan.

Etnik Uighur juga terpaksa bersaing dengan kaum Han untuk mendapatkan pekerjaan. Malah, mereka berasa ditindas apabila golongan cerdik pandai tidak mendapat layanan dan diberi tempat yang sewajarnya dalam tingkat sosial di Xinjiang.

Dasar pembangunan di Xinjiang juga secara beransur-ansur menyaksikan pembukaan tanah untuk industri dan perlombongan terutamanya minyak.

Ia banyak membabitkan tanah-tanah pertanian dan kawasan penternakan milik penduduk Uighur yang majoritinya merupakan petani dan penggembala.

Perkara inilah yang ditakuti penduduk Uighur kerana mereka tidak pasti di manakah kedudukan mereka di dalam rancangan pembangunan itu.

Kerana itu juga, etnik Uighur melihat dasar Go West sebenarnya menindas mereka dan hanya menguntungkan etnik Han.

Dalam membincangkan pendekatan yang boleh diambil bagi merungkai kemelut itu, Suffian berkata, antara penyelesaian yang boleh diambil ialah dengan memberikan status autonomi dalam erti kata yang sebenar kepada wilayah itu.

Menurut beliau, Xinjiang pada dasarnya memang sudah diberikan status autonomi. Wilayah itu merupakan wilayah istimewa bagi etnik Uighur.



Dead bodies of victims following riots are seen in Urumqi, Xinjiang China in this government handout picture taken on July 5, 2009 and released to Reuters on July 7, 2009. (REUTERS/Urumqi City Government/Handout)


Namun, status autonomi itu tidak jelas dan tidak diberikan sepenuhnya memandangkan masih dikawal oleh kerajaan China.

Mereka juga tidak pernah menaruh harapan yang tinggi terhadap Gabenor Xinjiang meskipun beliau dipilih daripada etnik Uighur.

Ini kerana kuasa yang lebih besar terletak di tangan Setiausaha Agung Parti Komunis China wilayah iaitu Wang Lequan yang merupakan seorang etnik Han.

Dalam erti kata yang lain, status autonomi dan keistimewaan yang diberikan terhadap Xianjiang itu langsung tidak memanfaatkan penduduk Uighur.

Sebaliknya dengan status autonomi yang jelas tambah Suffian, penduduk Xinjiang boleh menentukan hala tuju wilayah mereka sendiri dan membangunkan wilayah berkenaan seiring dengan wilayah China yang lain.

Dalam masa yang sama, kerajaan China perlu lebih adil dalam merencana pembangunan ekonomi di Xinjiang supaya dapat dimanfaatkan oleh semua kaum.

Hak berbahasa dan beribadat yang dijamin oleh Beijing juga perlu diberikan kepada penduduk Uighur.

Paling utama jelas Suffian, kerajaan China perlu membuang imej pengganas dan memberi kepercayaan kepada pemimpin Uighur untuk bersama-sama dalam kerancakan pembangunan negara itu.

''Isu di Xinjiang adalah berkaitan dengan isu-isu kepercayaan, keadilan, pembelaan dan masa depan. Selagi isu-isu ini tidak diselesaikan dengan baik masalah Xinjiang ini akan menjadi momokan kepada China sampai bila-bila," ujar beliau.

sumber berita-Utusan Malaysia Online

sumber gambar-The Big Picture-Boston.com


Thursday, 16 July 2009

The Great Flood -Veda-

...
....
Menurut AH Vidyarthi, nama Manu di dalam Veda adalah merujul kepada Nabi Nuh.Dan nama ini disebut lebih 50 tempat dalam Rig Veda.Nabi Nuh juga disebut sebagai Nahush, yang mana bunyinya lebih hampir kepada Nuh...

Rig Veda, 1 : 114, 2; 2 : 33, 13; 1 : 68, 4; 3 : 3, 6; 4 : 37, 1; 6 : 14, 2; 8 : 30, 3; 8 : 23,13;
8 : 52, 1; 10 : 100, 5, etc.
http://www.sacred-texts.com/hin/rigveda/index.htm



Kisah Banjir dalam teks-teks Hindu.


Dalam Shatapatha Brahmana ada menceritakan dialog antara Manu dan ikan (yang menrut Sanya adalah tuhan yang menyamar sbg ikan):
ikan itu mengkhabarkan tentang banjir yang akan menenggelamkan semua kehidupan, dan ikan itu akan menyelamatkan Manu dari banjir tersebut.Ikan itu memberitahu Manu waktu berlakunya banjir itu dan mengarahkannya agar membina sebuah kapal.Banjir itu berlaku seperti yang diramalkan...dan MAnu melayarkan kapalnya dan mencari ikan itu.Ikan itu datang padanya, dan Manu mengikat kapalnya pada tanduk ikan itu, lalu merentas gunung utara.Semua hidupan dihanyutkan dan hanya Manu terselamat.

(Shatapatha Brahmana, 1, 8, 1, 1–6.)
http://www.sacred-texts.com/hin/sbr/index.htm

Kisah yang hampir sama diceritakan dalam Mahabharata, mengenai Manu yang meyelamatkan seekor ikan.
(Mahabharata Vana Parva, shlokas 12747–12802.)
http://www.sacred-texts.com/hin/m03/index.htm

Juga, kisah yang sama boleh dibaca dalam Matsya Purana, Bhagavata Purana dan Agni Purana.

-tahniah kepada mereka yang mumtaz!!-

Tuesday, 14 July 2009

Journey to Heaven

Peristiwa Isra' Mi'raj

Rasanya, tak perlulah untuk diceritakan dengan panjang peristiwa ini.Peristiwa perjalanan Rasulullah ke Baitul Maqdis dan seterusnya ke Langit.(kenapa mesti singgah dulu ke Baitul Maqdis? ada yang percaya bahawa di sanalah merupakan portal ke langit)

Book of Arda Viraf



Zoroaster, atau nama yang biasa kita dengar : Majusi.
malas nak cerita panjang mengenai Majusi...jadi, sila baca ini.

terbaca sedikit kandungan kitab Majusi, Book of Arda Viraf... yang menceritakan kisah
Arda yang mengambara ke langit dibawa oleh Srosh dan Adar menaiki Griffin.


Arda...namun yang ini tiada kaitan dgn Arda Viraf

Sedikit petikan dari kisah tersebut:

Arda Viraf is chosen for his piety to undertake a journey to the next world in order to prove the truth of Zoroastrian beliefs, after a period when the land of Iran had been troubled by the presence of confused and alien religions. He drinks wine and a hallucinogen, after which his soul travels to the next world where it is greeted by a beautiful woman named Den who represents his faith and virtue. Crossing the Chinvat bridge, he is then conducted by "Srosh, the pious and Adar, the angel" through the "star track", "moon track" and "sun track" – places outside of heaven reserved for the virtuous who have nevertheless failed to conform to Zoroastrian rules. In heaven, Viraf meets Ahura Mazda who shows him the souls of the blessed (ahlav). Each person is described living an idealised version of the life he or she lived on earth, as a warrior, agriculturalist, shepherd or other profession.[4] With his guides he then descends into hell to be shown the sufferings of the wicked. Having completed his visionary journey Viraf is told by Ahura Mazda that the Zoroastrian faith is the only proper and true way of life and that it should be preserved in both prosperity and adversity.




Kisah di atas sedikit sebanyak mirip kisah Isra' Mi'raj...tidak pula di kaji kaitannya dengan Rasulullah.
Tahniah kepada Hafzi kerana terpilih menjadi panel Isra' Mi'raj

Friday, 3 July 2009

Garden of Eden

Adam dan Hawa ditempatkan di syurga...dan tiada siapa tahu lokasi syurga ini.
Allah SWT Maha Mengetahui.

"O Adam!Dwell you and your wife in the Paradise and eat both of you freely with pleasure and delights therein as wherever you will,but come near not this tree or both of you will be of the Zalimeen(wrongdoers)."(2:35)


Namun, kenapa di syurga masih ada perkara yang dilarang? Kenapa syaitan masih boleh masuk dan menghasut Nabi Adam dan Hawa walaupun telah dihalau??

Para ulama' berselisih pendapat.Terdapat 5 pendapat yang masyhur...namun saya tertarik dengan pendapat _______(buku hilang..nnt saya rujuk balik) yang mengatakan:

Syurga Adam dan Hawa adalah di bumi


pendapat ini dikuatkan lagi dengan hadis(xigt taraf hadis)--mafhumnya: apabila Nabi Adam hampir wafat,beliau sangat teringinkan buahan syurga lalu meminta anaknya untuk mencari buahan syurga......


Spanish-Arabic world map from 1109 CE with Eden in east (at top)

Pendapat Kristian tentang lokasi Garden of Eden
Ramai yang mendakwa beberapa tempat sebgai lokasi Gardenof Eden...walaupun kebanyakannya tidak berkaitan dengan Genesis.



"The Garden of Eden" by Thomas Cole

Antara kawasan2 yang didakwa:

1.Selatan Mesopotamia dan Teluk Persia-seperti yg didakwa Juris Zarins
2.Iran-pendapat David Rohl
3.Jerusalem
4.Jackson County,Misouri-The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints
5.Mòinteach Bharbhais (Scotland)-menurut Scottish Gaelic tradition

Wednesday, 4 March 2009

Hayy ibn Yaqdhan



Kisah kali ini bukan dari al-Quran,ianya lebih kepada book review.

Text bahasa Arab ini saya beli dari Cairo Int Book Fair yang lepas.Ianya merangkumi teks2 karangan Ibn Sina, Ibn Tufail, as-Sahrudy dan Ibn Nafis.



Hayy ibn Yaqdhan (Alive,son of Awake) atau Hidup,anak Kesedaran...menceritakan kisah seorang budak (Hayy) yang dibesarkan di sebuah pulau terpencil yang tidak dihuni manusia.Dia telah dibesarkan oleh seekor rusa (ghazal)sehingga dia menganggap rusa itu sebagai ibunya.Rusa ini yang menjaga dan menyusukan Hayy.

Suatu hari..ibunya si rusa mati.Hayy sangat sedih.Namun begitu, peristiwa ini telah menyedarkan Hayy tentang satu hakikat baru..Kehidupan dan Kematian.
Hayy pada ketika itu juga membelah perut ibunya,merobek dadanya, memerhati dan meniliti setiap struktur organ,muscle,nerve and vessel.

"apakah jantung ini yang membuatkan ibuku hidup?"
"apakah yang mebuatkan ibuku bergerak? dimanakah nyawa itu?!"

Sejak itu..Hayy memerhati alam ini.Dia melihat pokok tumbuh..layu dan mati.Dia memlihat haiwan bertelur, lalu telur itu menetas, lalu haiwan itu membesar dan akhirnya mati.

Dia melihat matahari terbit..lalu terbenam digantikan bulan..lalu bulan itu hilang apabila matahari terbit memancarkan cahayanya.Dari situ, dia sedar hidup ini bagaikan satu kitaran.Dan dia percaya adanya kuasa yang mengawal kitaran alam ini.
KUASA YANG BESAR.

Dipendekan cerita,Hayy akhirnya bertemu seorang sufi(Absal) yang datang ke pulau terpencil itu untuk beruzlah,lari dari kefasadan di negaranya.Absal mendapati...(saya tak baca lagi)

Idea asal cerita Hayy adalah karangan Ibn Sina.Ibn Tufail bukan menambah mahupun mencerita semula kisah ini.Beliau mengarang dengan satu platform yang baru dan innovsi tersendiri.Cerita ini hampir sama denga cerita terkemudian, Mowgli dalam
The Jungle Book karangan Rudyard Kipling.


--cuma, dalam cerita ini ibunya bukan rusa

Apa yang menarik ialah,Ibn Tufail cuba memasukkan unsur2 Falsafah dalam kisah ini.Falsafah yang selalunya amat sukar difahami telah diserap dalam bentuk cerita yang menarik dan pemikiran serta falsafah beliau dapat difahami dengan baik.

Oleh demikian, novel ini dimasaukan dalam kumpulan novel falsafah.Karya2 terkemudian oleh penulis barat dalam novel falsafah seperti Sartor Resrtus oleh Thomas Caryle,
War and Peace oleh Tolstoy (Jackster ada buku ni).Novel falsafah biasanya membincangkan fungsi masyarakat, tujuan hidup, etika, moral dan lain2.Kisah Hayy ibn Yaqdhan diterjemah dalam Latin sebagai Philosophus Autodidactus.

Tuesday, 10 February 2009

al-Buruj (6)

--bahagian kedua--

Ayat ini memberikan ulasan lanjut terhadap peristiwa kekejaman Ashabul Ukhdud datang bertubi-tubi.

12-sesungguhnya azab Tuhanmu (terhadap orang-orang kufur ingkar)amatlah berat.

13-Sesungguhnya Dialah yang menciptakan (sekalian makhluk) pada mulanya ,dan yang mengembalikannya (hidup sesudah mati)

Walaupun permulaandan pengembalian secara umumnya merujuk kepada penciptaan manusia di dunia dan pengembalian semula di akhirat, ia turut menggambarkan dua kejadian yang berlaku secara berterusan di setiap detik, siang dan malam.


..Allah yang mengawal permualaan siang dan pengembaliannya kepada malam..

Pada setiap detik berlaku permulaan dan penciptaan dan pada detik itu jugalah berlakunya pengembalian semula sesuatu yang telah usang dan mati..

Monday, 9 February 2009

al-Buruj (5)

Orang-orang yang beriman itu boleh menyelamatkan nyawa mereka dengan menggadaikan iman mereka.Tetapi perbuaatan itu lebih merugikan mereka di dunia sebelum kerugian yang lebih besar di akhirat.

Berapa banyak kerugian yang ditanggung manusia seluruhnya? Berapa banyak yang kerugian kerana “membunuh” pengertian yang besar ini:
Hidup ini tak bererti tanpa kebebasan akidah.

Hidup ini runtuh apabila penguasa yang melampau itu menguasai jiwa mereka selepas menguasai jasad! Ini semuanya adalah pengertian yang amat mulia dan besar.Perngertian inilah merupakan keuntungan yang dimenangi orang-orang beriman itu semasa mereka masih di dunia.Mereka turut beruntung ketika api menjilat dan membakar jasad-jasad mereka.

...mereka turut beruntung ketika api membakar dan menjilat tubuh mereka.

Selepas itu mereka mempunyai perhitungan di sisi Tuhan mereka.Begitu juga musuh-musuh mereka yang melampaui batas mempunyai perhitungan.

10-Selepas itu mereka mempunyai perhitungan di sisi Tuhan mereka.Begitu juga musuh-musuh mereka yang melampaui batas mempunyai perhitungan.


Sesungguhnya peristiwa yang berlaku di atas muka bumi dan di dalam kehidupan ini bukanlah penamat dan penutup segala peristiwa.Baki peristiwa itu tetap tiba di sini:


“Sesungguhnya orang-orang yang menimpakan bencana kepada orang-orang lelaki beriman dan orang-orang perempuan…” dan berterusan dalam kesesatan, leka dan tidak menyesali perbuatan mereka, “kemudian mereka tidak bertaubat, maka mereka akan beroleh azab neraka Jahannam (kerana perbuatan buruk itu), dan mereka akan beroleh lagi azab api yang kuat membakar (kerana mereka tidak bertaubat)…” tetapi manakan sama bakaran manusia di dunia dengan bakaran neraka? Bakaran di dunia dinyalakan oleh makhluk sedangkan bakaran di akhirat di nyalakan oleh Pencipta! Bakaran api di dunia hanyalah beberapa detik dan beerakhir.Tetapi bakaran akhirat berkekalan, tidak diketahui tempoh kecuali Allah.

11-Sesungguhnya oranh-orang yang beriman dan beramal soleh, mereka akan beroleh syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai..

Yang demikian itu adalah kemenangan yang besar


Terselamat dan Berjaya. Berjaya menyelamatkan diri daripada seksaan di akhirat adalah satu kemenangan. Maka bagaimana pula jika Berjaya mendapatkan syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai?



Penutup ini telah mengembalikan perkara ini kepada kedudukan asalnya yang sebenar.Inilah kesudahan yang hakiki bagi peristiwa itu. Dan inilah hakikat yang dijadika sasaran ulasan pertama tentang berkenaan, agar hati orang-orang beriman di Mekah kembali tenang dan stabil, tidak ketinggalan juga untuk semua generasi yang berhadapan dengan ujian di sepanjang kurun.