inflammation of theology

Friday, 31 December 2010

Catur sang Ratu

Queen chess.
Satu masa dulu Safwan dok asyik tanya kenapa cara berfikir manusia semuanya berlainan. Kenapa semua orang fikir berbeza? Banyak orang banyak ideologi, banyak ide banyak ragam, banyak ragam banyak gaduh! Bukankah elok kita semua berfikir dengan cara yang sama untuk capai satu matlamat yang sama??

Tidak! sangat lame sekali pendapat itu!!
Pernah tak main Queen chess? (or whatever they call it) Catur yang semua buahnya sama -Queen. Itu adalah game yang sangat sia-sia. Tak tentu pun peratusan untuk menang lebih tinggi.

Walaupun buah-buah catur berlainan, tapi semuanya menuju matlamat yang satu. Walaupun cara gerakan buah-buah catur berlainan, semuanya bersatu untuk jatuhkan King musuh. Walaupun wasilah masing-masing berlainan, hadafnya hanya satu.

"dan jika Tuhanmu mengkehendaki, tentu Dia jadikan manusia umat yang satu, tetapi mereka sentiasa berselisih pendapat kecuali orang yang diberi rahmat oleh Tuhanmu" (11:118-119)

semoga kita tergolong dalam golongan yang dikurniakan rahmat Allah.

"manusia itu dahulunya umat yang satu. Lalu Allah mengutuskan para nabi untuk menyampaikan khabar gembira dan peringatan. Dan diturunkan-Nya bersama mereka kitab yang mengandungi kebenaran, untuk berhukum diantara perkara yang mereka perselisihkan." (2:213)

Analogi chess amat mirip dengan kita. Masing-masing berlainan warna, rupa, darah dan fikiran. Kemudian turun risalah yang menjelaskan akidah yang satu dan tujuan hidup yang jelas. Dan kita seharusnya bersatu dengan perbezaan kita untuk mencapai hadaf yang satu. Kita tidak perlu jadi serupa untuk bersatu (haha, anti-1Malaysia?). Unity in Diversity.

Bersepakat dalam perkara yang disepakati, dan berlapang dada dengan perkara yang tidak disepakati

Jadi, tak perlulah kita nak condemn cara gerak orang lain sedang mereka ikhlas berjuang mencapai hadaf yang satu itu. Semoga kita bangsa yang memperjuangkan Islam bersepakat, untuk mengembalikan kedaulatan Islam di Malaysia...

"dan jika Allah tidak melindungi sebahagian manusia dengan sebahagian yang lain, nescaya rosaklah bumi ini" (al-Baqarah:251)

waAllahu a'lam

-silalah baca sejarah Mesir ketika akhir zaman Uthmaniyah. Banyak persamaan dengan situasi di Malaysia sekarang. Macam mana British pecahkan Mesir kepada Islam dan Kristian, dan pecahkan Islam kepada pelbagai fahaman. Pergeseran Islam dan Kristian masih terasa lagi ke hari ini. Paling dahsyat tahun ini ialah peristiwa di Nag' Hammadi (tempat jumpa manuskrip Kristian kuno, dan dibuat Nag Hamadi Library di Mar Girgis)walaupun Islam dan Kristian pernah hidup aman selama beratus tahun di Mesir ini!
-aku ini banyak cakap saja, amal tiada!
*argh~ seram sejuk!

Tuesday, 12 October 2010

gen6 kasut

Gen 6 bermaksud: Genesis chapter 6

Untuk 15 Oktober nanti, saya ditugaskan untuk menyediakan video sikit. Tengah duduk2 teringat pula pasal status Pepe "gen6cinema.blogspot.com". Entah macam mana, terbuat pula logo kat sebelah nu...

Andai korang tanya kenapa logonya banyak simbol orang, gambar2 orang itu nak menunjukkan kebersamaan dan keakraban. Kenapa 6 orang aku pun tak tau.

Tapi, kalau korang perasan, warna2 yang aku guna adalah 6 warna asas yang me-construct warna putih. Blue, Yellow, Cyan, Magenta, Green, dll. Sebagai simbolik, walaupun dalam gen6 adalah macam2 perangai, macam2 kepala, jika semuanya bersatu, boleh membentuk putih! Bukankah putih itu lambang kesucian? Walaupun masing2 lain/pelik, tapi saling melengkapi untutk membentuk putih. Harapnya macam tu lah. Itu yang nak kita capai sabtu ini.

So, untuk hari sabtu aku guna bendalah ini. Konon2 macam Dreamworks, Disney dll.

Kasut.

Yosh, sekarang ini masuk bab emotionalism sikit.(walaupum saya tak suka tulis pasal diri sendiri) Aku dah kehilangan kasut Vans Rowley XLIII !

Mentang2 aku baru lap, tukar tali putih, orang nak curi pula. Ingatkan kasut Adidas dan Nike saja jadi sasaran. Tapi pak cik masjid tu pun kata ini adalah kes pertama hilang kasut memandangkan masjid tu guna rak berpintu.

Dekat Dubai, kasut letak depan pintu masjid je.

Rindu betul kasut ini! Super selesa! Korang boleh jalan dari rumah selangor sampai masjid Fath, Ramsis tanpa melecet. Sampai Masjid Amru pun ok lagi rasanya. Walaupun kasut ini nampak besar, tapi beliau adalah antara yang paling ringan dalam kategori dia! Kalau pakai tu, rasa macam nak lompat2. Sangat sesuai untuk dijadikan hantaran kahwin.

Geoff Rowley, adalah skateboard legend!

Fikir2 balik, mungkin bila aku jalan pakai kasut ni, aku berjalan dengan bangga dan gah. Kalau setiap langkah aku berdosa, maka tak apalah kasut ini hilang. Tapi, jauh dalam hati sangat sedih! Aku bukan cintakan dunia, aku cinta kasut ni ja. Haha~ Sabar je lah.
Kalau korang jumpa, khabaq2 la eh. Rasanya, dalam Kasr el-Ainy, aku sorang je pakai.
*sakit tulang belakang...

Tuesday, 15 June 2010

Nota 13

Saya mestilah mempunyai hati yang penyayang, pemurah dan bertolak ansur, sedia memaafkan, melayan dengan baik, bersabar dan berlembut dengan manusia dan haiwan. Saya mestilah memberikan layanan yang baik kepada semua manusia. Saya mestilah memelihara adab-adab pergaulan dalam Islam. Dengan ini saya mestilah mengasihi anak-anak kecil, menghormati orang tua, memberikan orang lain ruang dalam majlis. Janganlah saya mengintip, mengumpat dan mengakat suara. Mesti minta izin ketika keluar dan masuk. Begitulah seterusnya.

Thursday, 3 June 2010

Safwan Mental

Macam mana kita claim kita tidak gila dengan kita sendiri yang menilai diri kita guna logic sendiri. Orang gila tidak kata diri mereka gila. Kita pun tak mengaku kita gila. (oh, sama macam orang gila!)

Kesimpulannya, tak boleh nak define diri sendiri. Godel Incompleteness theorem. Tapi, di Temple of Apollo, Delphi ada tulis: Define Thyself (γνῶθι σεαυτόν). Tetiba aku rasa ayat ini betul. Jangan biar orang lain yang tentukan siapa kita. Biar kita yang tetapkan.

Ambil contoh Safwan. Beliau tidak kisah orang kutuk dia. Biarlah orang kata dia pelik pun, yang penting dia tahu dia tak pelik!

Jangan percaya dengan rupa luaran. Pandangan mata selalu menipu.

Cuba buka blog beliau [klik] Sepantas kilat anda akan sedar kepelikan beliau. Obses dengan kucing. Tak habis-habis dengan positivsm dan sistem. Tambah lagi suka laungkan slogan "Rahilah kemenagan, Repakej diri" Juga video tentang beliau (Pemenang) ada di [sini].

*dalam zaman kejatuhan iman. sebab itu banyak mengarut. Kutukan diatas adalah dengan izin tuan punya badan. Anda semua juga dijemput untuk kutuk aku. Tolong tegur budak nih. (pom2 jackster yang buatkan)-->

Mental Disorder. Ramai orang fahami mental disorder sebagai mereka yang hidup dalam delusi sendiri (samada gembira tau tak), dan percaya / fikir sesuatu yang tidak rasional tentang diri mereka . Dan beberapa masalah seperti : personality (eg:paranoid) , eating (eg:bulimia), sleep (eg:insomnia), psychotic (eg:schizophrenia) disorder semua termasuk dalam mental disorder.

Macam mana kita nak kata Safwan ada masalah mental dan kita pula normal?

Pada 2006, satu kajian dilakukan di University of Maastricht in the Netherlands. Pesakit2 mental dan manusia normal dikumpulkan. Mereka guna orang bulimia (rasanya). Pesakit dan orang normal tadi diminta untuk rate attractiveness diri/badan mereka.

Kemudian gambar mereka diambil dari leher hingga ke kaki. Beberapa orang panel diminta untuk menilai attractiveness gambar2 tersebut. Didapati, manusia2 normal menilai diri mereka jauh lebih positif dari penilaian ahli panel. Sementara penilaian pesakit bulimia adalah sama atau lebih kurang sama penilaian ahli panel.
 Nak kata, pesakit mental berfikir lebih rational dan realistic. Orang normal berfikir tidak realistic dan hidup gembira dengan logic mereka.

Rupanya, kita yang tidak mengaku gila. Kita bahagia dengan delusi kita, yang mana tanpa delusi ini kita tidak dapat terima kengerian reality. Kita tipu diri kita sebab tak nak terima reality yang menakutkan. Harsh and cold reality.

Safwan Roslan, beliau hidup dalam dunia nyata.

Akan datang: Safwan betul2 gila. Aku tak puas hati, nak buktikan juga kegilaan Safwan. oh, dia nak exam lusa ini, sila doakan kejayaan dia~

*aku tengah baca pasal mental health, comet tadi. Entah macam mana boleh ada depan laptop... Macam ini sampai bila pun tak habis baca :(

Thursday, 27 May 2010

The so-called Messiah

Pada 1665 Masihi, Messiah telah tiba. Seperti yang diramal. Seperti yang ditunggu.

Dalam kebanyakan kitab agama ada menceritakan ketibaan penyelamat terakhir. Dalam Veda pun ada. Mereka menanti ketibaan Kalki Avatar (aku dah delete pula post pasal ini)

Pada tahun 1665, satu kenyataan telah menggemparkan dunia Islam, Kristian dan Yahudi. Kenyataan ini dikeluarkan oleh Nathan of Gaza melalui suratnya yang mengumumkan kedatangan Penyelamat Terakhir ini.
Suratnya berbunyi:

"Hear ye, brethren in Israel that our Messiah is come to life in the city of Ismir and his name is Shabbetai Zevi. Soon, he will show forth his kingdom to all and will take the royal crown from the head of the Sultan and place it on his own. When nine months have passed, our Messiah shall vanish from before the eyes of Israel, and no one should be able to say if he is alive or dead. He will cross the river Sambatyon, which as all men know no mortal has ever crossed. There, our Messiah shall ride forth through Jerusalem, with Moses and all the Jews of old mounted on horses. He himself shall ride on a dragon, and his bridle rein shall be a snake with seven heads. On his way, he will be attacked by Gog and Magog, the enemies of Israel, with a mighty arm. But the Messiah with the breath of his nostril shall he rout them, and by his word alone, shall he utterly destroy them. And when he is entered in Jerusalem, God will send down a temple of gold and precious stones from heaven, and it will fill the city with its brilliance. And on that day shall the dead throughout the world rise from their graves. I hasten to tell you these tidings."

 Sabbatai Zevi

Berita ini memberi semangat kepada Yahudi. Mereka mula menjual segala harta dalam persediaan menuju Jarusealem.

Siapakah Messiah ini? Dia ialah Sabbetai Zevi. Dan dakwaan dia sebagai penyelamat dibuktikan dengan beberapa peristiwa, antaranya ialah perkahwinan dia dengan Sarah. Dia juga dibenarkan oleh Abraham ha-Yakini , katanya:

"I, Abraham, was confined in a cave for forty years, and I wondered greatly that the time of miracles did not arrive. Then was heard a voice proclaiming, 'A son will be born in the Hebrew year 5386 [English calendar year 1626] to Mordecai Zevi; and he will be called Shabbethai. He will humble the great dragon; ... he, the true Messiah, will sit upon My throne."

Berita ini sampai ke Khalifah. Sabbatai Zevi ditangkap dan dimasukan dalam penjara. Dia ditangkap ketika masuk ke Turki, dan ketika itu pengikutnya telah sampai beribu-beribu. Namun, dia bukan saja masuk penjara, malah dia juga masuk Islam! Pengikut-pengikutnya yang beribu-ribu itu turut masuk Islam. Dia mengIslamkan beribu-ribu manusia…. Sabbatai Zevi, kau betul-betul penyelamat!

mereka tunggu siapa sebenarnya? Penyelamat terakhir dah pun lebih sampai seribu tahun yang lalu

kokuyu suggested me to use this instead of the bridge... :)
*tapi jambatan free~

Wednesday, 19 May 2010

Jepun - Israel


Daber: in Hebrew, to speak.
Daberu: Japanese for chatting.

Goi: a non-Hebrew or foreigner.
Gai'Jeen: prefix for a foreigner, a non-Japanese.

Kor: cold in Hebrew.
Koru: to freeze in Japanese.

Knesset: Parliament in Hebrew.
Kensei: Constitutional government in Japanese

Haraku : measure in Japanese
Haqar : to investigate/ measure



Syariat Nabi Musa, bertaubat adalah dengan bunuh diri. Samurai kalau dah kalah perang pun bunuh diri (seppuku/ hara kiri)



'Yamabushi' meniup cengkerang  --------------------------------------- Yahudi meniup tanduk

Japanese (you) : anata/anta/atah
Hebrew (you) : atah

Japanese (take) : toru
Hebrew (take) : tol
dan banyak lagi~

belajar Hebrew boleh baca Torah, belajar bahasa Jepun boleh baca Scroll of Tora (tora no maki)
sekarang, sila buka Atlas Migrasi Manusia, National Geographic. [the Genographic Project]
 *post laju2. minta maaf, kalau ada salah silap!
-the Ten Lost Tribe of Israel (Japan)-

Sunday, 9 May 2010

a life worth living

Kalau Tuhan itu wujud, kenapa ada banyak tuhan di dunia ini?
Kalau Tuhan itu wujud, kenapa ada banyak agama?
Kalau Tuhan itu wujud, kenapa bayi lahir agama lain-lain?
Kalau Tuhan itu wujud, kenapa ada banyak malapetaka dan perang?
Kalau Tuhan itu Maha Adil, kenapa ada yang miskin ada yang kaya?
kenapa kenapa tell me why.

tertingat pasal soalan-soalan ini lepas chat dengan Jackster pasal satu isu taboo. Entah macam mana terkait pulak pasa entry Randomness beliau. Lepas itu terjumpa lagi soalan ini dalam remaini. Dan soalan-soalan ini adalah antara yang selalu diutarakan oleh Atheist.

Тhe Atheist's Riddle: So simple, any child can understand; so complex, no atheist can solve it.

JAWAPAN
Er, ini adalah jawapan saya berdasarkan pemahaman sendiri. Dan jawapan ini orang tak akan faham selagi dia bukan beragama Islam. (sebab itu aku selalu mengarut pasa logik, matematik, bla bla..., sesuatu yang diterima umum). Semua soalan ini akan terjawab jika kita faham tujuan hidup kita. (cuma kadang2 kita tak perasan dah terjawab)

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ
    {I have only created Jinns and men, that they may serve Me.} Kita adalah Allah's servant. Hamba. Adapun terjemahan lain: {I did not create the jinns and the humans except to worship Me alone.}

    Jadi kita adalah hamba Allah. Apa yang hamba buat? Sembahyang, puasa, haji, makan, belajar. Semua ini secara langsung dan tidak langsung hanya mendatang kebaikan pada kita. Allah SWT tidak bertambah kuat atau lemah dengan banyak atau kurangnya ibadah kita.

    Manfaat semua untuk kita. Adakah kita hamba untuk diri sendiri? Bukankah hamba mesti bekerja untuk tuannya?
    Betul. Hamba mesti bekerja untuk tuannya. Dan ibadah2 harian adalah bekalan untuk kita bekerja.

    Tapi, persoalan masih tak terjawab. Kalau Tuhan itu wujud, kenapa ada banyak agama?

    Kena tahu kerja kita:

    وَادْعُ إِلَى رَبِّكَ وَلَا تَكُونَنَّ مِنْ الْمُشْرِكِينَ
    dan serulah (manusia) supaya menyembah Tuhanmu dan janganlah engkau termasuk orang-orang yang musyrik

    كُنْتُمْ خَيْرَ امَّةٍ اخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَامُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنْ الْمُنكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَلَوْ ءامَنَ اهْلُ الْكِتَبِ لَكَانَ خَيْرًا لَهُمْ مِنْهُمْ الْمُؤْمِنُونَ وَاكْثَرُهُمْ الْفَسِقُونَ
    Kamu adalah sebaik-baik ummat yang dilahirkan bagi manusia, (supaya) kamu menyuruh dengan ma'ruf dan melarang dari mungkar.

    Banyak lagi ayat yang menyatakan kewajipan menyeru kepada Islam. Itulah kerja kita:
    Spread the word, spread Islam.

    Kita dicipta untuk menyebarkan Islam. Begitu juga jinn. Dicipta untuk menyebarkan Islam. Bukankah jinn juga melakukan amal da'wah? (rujuk surah Jinn/ Ahqaf:29).

    Dan adanya banyak agama di muka bumi ini supaya kita mengajak mereka kepada Islam
    dan memang itu tujuan hidup kita... Adanya banyak agama supaya kita beramal. Tapi, kalau ada Tuhan, kenapa ada banyak malapetaka/bala di dunia ini? Kerana Allah ingin tengok siapakah yang paling baik amalannya.

    الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَوةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا
    Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) - untuk menguji (dengan bala) dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik AMALnya

    Novel Hayy ibn Yaqzan (self-taught philosopher) adalah novel falsafah yang mantap. (novel falsafah selalu berkisar dari mana kita datang, apa tujuan hidup, kemana selepas mati, konsep masyarakat, dll). Mula-mula Hayy belajar kewujudan Tuhan semasa di hutan. Lepas itu, jumpa Absal dan Absal ajar dia Islam (hence, meaning of life). Cuba tengok, apa yang Hayy buat lepas dia dibawa ke bandar...
    Novel ini adalah karangan para doktor.

    *ceh, aku ni cakap banyak, tp amal xde! exam lagi 34 hariii!!!
    ceh juga schedule post tak berfungsi!

    Monday, 12 April 2010

    Negara Israel Kedua

    Ketika itu kemarau. Kebanyakan tempat dalam kebuluran, kecuali Mesir yang pada itu telah bersiap sedia mengumpul bekalan selama 7 tahun seperti dalam mimpi rajanya yang ditafsirkan nabi Yusuf. Sehinggakan negara-negara jiran terpaksa datang ke Mesir mendapatkan bekalan. Termasuk saudara-saudara nabi Yusuf.
    Punya power Mesir jadi pusat dunia!

    قَالَ اجْعَلْنِي عَلَى خَزَائِنِ الْارْضِ اِنِّي حَفِيظٌ عَلِيمٌ
    Joseph said: "Set me over the store-houses of the land: I will indeed guard them, as one that knows (their importance)."

    anak-anak nabi Yaacob menurut Bible:
    Reuben (Genesis 29:32), Simeon (Genesis 29:33), Levi (Genesis 29:34), Judah (Genesis 29:35), Dan (Genesis 30:5), Naphtali (Genesis 30:7), Gad (Genesis 30:10), Asher (Genesis 30:12), Issachar (Genesis 30:17), Zebulun (Genesis 30:19), Joseph (Genesis 30:23), dan Benjamin (Genesis 35:18)

    Dan akhirnya nabi Yusuf menjemput keluarganya (bani Israel) pindah ke Mesir.

    Zaman berlalu, bani Israel ditindas. Lalu nabi Musa membawa mereka keluar dari Mesir kembali ke Jerusalem. Selepas kewafatan nabi Sulaiman, bani Israel berpecah pada kepada 2:
    1.  cucu Yahuza, Benjamin dan segolongan dari cucu Levi
    2. baki bani Israel
    Kumpulan pertama mengambil al-Quds (Jerusalem) sebagai bandar mereka dan mendakwa: "Gunung Zion adalah gunung suci yang dimuliakan Allah".

    Kumpulan kedua mengambil Nablus sebagai bandar mereka dan mendakwa: "Gunung Gerizim adalah gunung suci yang dimuliakan Allah"

    Apabila mereka berpecah pada 2, bermakna ada nama dan ciri-ciri tersendiri bagi setiap kumpulan. Bagi yang tinggal di Jerusalem, mereka di panggil Ibrani, iaitu gelaran bani Israel secara amnya. Dinamakan negara mereka Kerajaan Yahuza kerana pemerintah negara itu adalah keturunan Yahuza.

    Samaritan. Kalau orang yang tak tahu mesti ingat mereka ini orang Islam.
    Tengok juga: cara orang Yahudi sembahyang. Jangan terkejut!

    Dan bagi yang menetap di Nablus, mereka dipanggil Samiri (Samaritan). Ini kerana bandar mereka dibina di atas bukit. Bukit ini dibeli dari 'Syamir' dan dinamakan Bukit Syamir. Masa berlalu dan akhirnya disebut 'Samirah' Negara mereka pula dinamakan Kerajaan Israel sempena nama keturunan pertama (Yaakob). Juga dinamakan sebagai Euphraim kerana pemerintahnya adalah nasab Ephraim bin Yusuf.

    In summary:
    Kumpulan pertama dipanggil Ibrani atau juga Yahudi dan kumpulan kedua Samiri. Jadi Taurat juga ada 2 jenis, Taurat Ibrani dan Taurat Samiri.

    sumber: Taurat Samiri.
    baca juga: - Samaritan
    post menarik: Jubli Emas adalah perayaan bani Israel
    yang ini pun menarik: International Jews United Against Zionism
    matamatamatamatmatamatamatamata~

    Sunday, 21 February 2010

    Big Bang!

    Dalam fizik kosmologi, Big Bang merupakan teori saintifik yang mengatakan alam semsesta muncul dari keadaan yang tumpat dan panas, kira-kira 13.7 billion tahun lalu. Secara mudahnya, kita boleh bayangkan Big Bang seperti bunga api yang kita lihat di malam merdeka. Percikan bunga api sekeliling titik letupan tadi boleh kita anggap sebagai galaksi.

    Pada 1916, Albert Einstein mengeluarkan teori kerelatifan dan pada ketika itu umurnya baru 26 tahun. Berdasarkan teori ini, George Lemaitre, seorang ahli matematik dan juga paderi Katolik berbangsa Belgium menerbitkan persamaan yang mencadangkan bahawa galaksi-galaksi sentiasa bergerak menjahui satu sama lain.

    Teori Kerelatifan yang dikeluarkan Einstein ini membawa pada terbitnya teori Big Bang sedikit sebanyak membuatkan Einstein tidak senang. Jika objek-objek di alam semesta bergerak saling menjahui, maka pastinya sebelum ini objek-objek ini berada berdekatan. Dan jika ala mini sedang mengembang, maka pastinya alam ini ada permulaan. Dan untuk alam ini wujud dari suatu yang tiada, membawa pada perlunya pada suatu 'SuperNatural Power' untuk mewujudkannya. Ini tidak dapat diterima Einstein yang kemudiannya mengubah suai pengiraannya (fudge factor) yang mencadangkan alam semesta ini tiada permulaan dan tiada pengakhiran.

     
    baca juga :why the red shift does not prove the expansion of the universe [link]

    Namun, pada 1929 Cerapan yang dilakukan oleh Edwin Hubble mendapati terdapat cahaya merah (redshift) di sekeliling objek di luar galaksi Bima Sakti. Jika merujuk Doppler effect, kita boleh kata perubahan warna di sekeliling objek-objek ini menunjukan ianya sedang bergerak menjauhi kita. Penemuan ini selari dengan teori Big Bang yang dicadangka Lemaitre.

    Penemuan ini telah dinyatakan dalam al-Quran seribu tiga ratus tahun lebih awal dari Hubble:

    وَالسَّمَاءَ بَنَيْنَهَا بِأَيْيدٍ وَإِنَّا لَمُوسِعُونَ
    We constructed the sky with our hands, and we will continue to expand it. (51:47)

    ‘hari tanpa semalam’

    Ketika itu, kekebanyakan saintis dapat menerima bahawa alam semesta ini sedang mengembang. Tetapi, mereka menolak implikasi yang menyatakan alam ini mempunyai permulaan. Jika kewujudan alam ini mempunyai permulaan, begitu juga masa. Para saintis ketika itu sudah terbiasa dengan idea masa adalah selama-lamanya. Ianya kelihatan tidak logik jika sebelum permulaan alam, tiada masa. Pasti ada masa – contoh kita kata sejuta tahun SEBELUM alam ini mula wujud / alam ini tercipta beberapa ketika SELEPAS masa. Tapi bila kita kata begini, seolah-olah kita kata masa itu ada permulaan (masa itu dicipta). Perbincangan mengenai samada masa atau ruang dulu, sila buka buku.

    Namun, pada 1964 terdapat penemuan besar yang mengesahkan teori yang dikemukakan Leimaitre. Pekerja-pekerja Bell Labaratories ketika itu sibuk memikirkan apa kerosakan teleskop radio mereka apabila mengesan gangguan gelombang mikro yang tidak diingini. Gelombang itu agak kuat sehingga mana-mana arah mereka halakan teleskop itu, masih lagi mengesan gangguan tersebut.Dan gelombang itu mempunyai frekuensi yang tetap dan merujuk pada suhu yang tetap. Sebenarya, gelombang itu telah dijangka oleh saintis sebelum ini.

    Gelombang itu (dikenali sebagai cosmic background radiation) merupakan saki-baki hasil letupan besar Big Bang. Sama macam bunga api tadi, letupan itu menghasilkan haba dan unsur-unsur lain (remnant). Namun teori ini masih lagi teori. Allah Maha Mengetahui.

    Sesetengah sarjana Islam percaya al-Quran selari dengan teori ini dalam hal penciptaan seperti berikut:

    أَوَلَمْ يَرَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَنَّ السَّمَوَتِ وَالْأَرْضَ كَانَتَا رَتْقًا فَفَتَقْنَهُمَا وَجَعَلْنَا مِنْ الْمَاءِ كُلَّ شَيْءٍ حَى أَفَلَا يُؤْمِنُونَ
    Do the unbelievers not realize that the heaven and the earth used to be one solid mass that we exploded into existence? And from water we made all living things. Would they believe? (21:30)

    bila baca ayat ini, teringat Einstein. Tiadakah orang yang membacakan kepadanya semasa dia buat fudge factor?? Ayat ini seolah-olah ditujukan khas untuk Einstein...

    يَوْمَ نَطْوِي السَّمَاءَ كَطَيِّ السِّجِلِّ لِلْكُتُبِ كَمَا بَدَأْنَا أَوَّلَ خَلْقٍ نُعِيدُهُ وَعْدًا عَلَيْنَا إِنَّا كُنَّا فَعِلِينَ
    On that day, we will fold the heaven, like the folding of a book. Just as we initiated the first creation, we will repeat it. This is our promise; we will certainly carry it out. (21:104)

    Lepas baca ayat ini, cuba baca teori Big Crunch pula.

    *Say: "Travel through the earth and see how God did originate creation; so will God produce a later creation: for God has power over all things. (29:20)

    Saturday, 6 February 2010

    Dia Lebih Fasih

    Mari kita buat sedikit perbandingan antara kisah nabi Musa seperti diceritakan dalam al-Quran dan dalam Taurat. Saya kadang-kadang menggunakan perkataan Bible sedangkan saya maksudkan Taurat. Ini kerana seperti yang sahabat semua maklum, Bible terdiri dari 2- New dan Old Testament. Old Testament adalah Taurat.

    Kali ini kita cuma akan bincang ayat ini:
    “Dan saudaraku Harun, dia lebih fasih lidahnya daripadaku, maka utuslah dia bersamaku sebagai pembantuku untuk membenarkan (perkataan) ku, sesungguhnya aku khuatir mereka akan berdusta “
    (al-Qasas:34)

    Kisah seumpama ini juga ada dieceritakan dalam Bible:
    וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה אֶל-יְהוָה, בִּי אֲדֹנָי, לֹא אִישׁ דְּבָרִים אָנֹכִי גַּם מִתְּמוֹל גַּם מִשִּׁלְשֹׁם, גַּם מֵאָז דַּבֶּרְךָ אֶל-עַבְדֶּךָ:  כִּי כְבַד-פֶּה וּכְבַד לָשׁוֹן, אָנֹכִי. 

    And Moses said unto the LORD: 'Oh Lord, I am not a man of words, neither heretofore, nor since Thou hast spoken unto Thy servant; for I am slow of speech, and of a slow tongue.'
    Exodus 4:10
    And the anger of the LORD was kindled against Moses, and He said: 'Is there not Aaron thy brother the Levite? I know that he can speak well. And also, behold, he cometh forth to meet thee; and when he seeth thee, he will be glad in his heart.
    Exodus 4:14

    Apa yang menarik saya nak sebutkan di sini ialah, terdapat pentafsir Taurat yang membuat spekulasi yang mengatakan nabi Musa ada cleft lip! (hare lip/sumbing). Namun apa yang lebih penting bukanlah perbincangan mengenai isu ini. Kita lebih perlu mengambil iktibar dan pengajaran dari kisah penyebaran dakwah yang dilakukan oleh nabi Musa. Post ini hanya untuk bacaan di waktu senggang selepas peperiksaan. Saya menulis post ini untuk dikongsi kerana saya merasakan pentafsiran ini sangat menarik!

    Menurut Levin, terjemahan di atas (Exodus 4:10) adalah kurang tepat kerana dalam Hebrew, perkataan yang digunakan ialah פֶּה (peh) yang membawa maksud mulut dan bukan lidah. Perkataan yang lebih sesuai untuk lidah atau percakapan ialah lashon atau sefataim. Menurutnya lagi, contoh-contoh lain dalam Bible yang merujuk pada speech defect menggunakan perkataan safah atau ileg, dan bukan peh.


    If, in fact, he had an uncircumcised lip, a physical malformation, he would be more easily recognized and identified. This might have been an added factor to his ready recognition as the one who had killed an Egyptian (Exodus 2:14). Even a moustache and beard might not have adequately hidden an oral deformity.

    Why did Moses not function as high priest? He was de facto high priest at the time when the tabernacle was in the wilderness. He was in and out of this sacred structure, communing with God. Yet Aaron became high priest. Was this out of respect for the older Aaron or was there some other reason? Persons with physical defects don't lend themselves as suitable spokesmen for deity and ritual. The Israelites promulgated a law forbidding high priesthood to ablemished individual (Leviticus 21:16f). Did Moses have a physical blemish?

    Moses was hidden for 3 months (Exodus 2:2), supposedly because of a murderous edict by Pharaoh.- But the older Aaron (Exodus 7:7) wasn't hidden.

    Furthermore, such an edict, to be effective, would have been promulgated against newborn girls. In any event there is no textual record of other newborn Israelites being drowned; quite the reverse (Exodus 10:2,9). Only Moses was secreted away; why? Did his mother need to isolate-.him because of some specific difficulty? It would seem so. The Hebrew text says that after his birth vatereh oto ki tov hu, commonly translated as 'and she saw that he was a fine (or goodly) child or something similar. This is invariably interpreted as referring to his pleasing appearance or sunny disposition (eg as noted in the Talmud, Sotah 12a, an opinion predating the 5th century, or as noted by the justly famed 11th century French-Jewish biblical commentator best known by his acronym, Rashi).
    Dan beberapa hujah lain yang membawa Levin pada spekulasi yang megatakan Moses adalah sumbing. Sahabat-sahabat boleh baca dalam pdf di link ini: Journal of the Royal Soceity Medicine

    Tetapi,  bukankah antara syarat nabi antaranya ialah lelaki, sempurna (tidak cacat), dan lain-lain... betulkan?
    Jadikan post ini sekadar bacaan, dan tengok macam mana Levin ini boleh tafsirkan ayat-ayat di atas sedemikan rupa..

    *Yus, asalnya aku nak tulis ini dalam BUDAKMEDIK, tapi rasa macam tak sesuai. Post ini sendiri aku rasa macam tak patut.