inflammation of theology

Tuesday, 25 August 2009

Meja Bangsa

saya tertarik dgn teori Ibrahim Yunus (bukan nama samaran):
sebelum nabi Adam diturunkan ke bumi (ada pendapat mengatakan syurga Adam mmg di bumi), Allah mengajarkan nabi Adam ilmu2 utk hidup di bumi.Sebab itu, apabila nabi Nuh membina kapal yang besar, kaumnya tidak merasa kagum dgn binaan yg besar itu...sebaliknya mengejek nabi Nuh.

Kisah nabi Nuh yang kita tahu tidak banyak bezanya berbanding dgn kisah dalam Genesis.(Baca juga:Nuh menurut Veda).Antara yg berbeza seperti lokasi kapal berlabuh,bilangan orang di atas kapal dan umurnabi Nuh. Juga kita banyak dgr kisah2 Israiliyyat mengenai nabi Nuh.Apa yang menarik minat saya ialah Table of Nation.

TABLE OF NATION

Penganut Kristian mempercayai bahawa banjir yg melanda kaum nabi Nuh adalah banjir universal; yakni banjir satu dunia.Berikutan itu, semua umat manusia mati kecuali mereka yang berada di atas kapal.


Masyarakat sebelum banjir (disebut zaman antediluvian) adalah masyarakat yang berbadan besar, berumur panjang dan ada juga yg kata tinggi ilmu pengetahuan (ada pendapat mengatakan Antlantis adalah bandar zaman itu).

Jadi, masyarakat sekarang adalah keturuna nabi Nuh yang 3; iaitu:
  • Ham, menurunkan bangsa berkulit hitam dan sebahagian kecil berkulit putih (Hamitic Africa) .
  • Shem, menurunkan bangsa kulit putih(Semitic)
  • Japeth, menurunkan bangsa berkulit merah dan coklat (Japhetic Eurasia)
Ibnu Ishaq mengatakan bahwa Nuh mendoakan ketiga putranya. Nuh mendoakan keturunan Sham menjadi nabi-nabi dan rasul. Nuh mendoakan keturunan Yafith untuk menjadi raja-raja, sedangkan dari keturunan Ham dia doakan agar menjadi abdi dari keturunan Yafith dan Sham.
(sumber:wikipedia)

Kenapa Ham didoakan jadi hamba?? sila baca:

21 And he drank of the wine, and was drunken; and he was uncovered within his tent.
22 And Ham, the father of Canaan, saw the nakedness of his father, and told his two brethren without.
23 And Shem and Japheth took a garment, and laid it upon both their shoulders, and went backward, and covered the nakedness of their father; and their faces were backward, and they saw not their father's nakedness.
24 And Noah awoke from his wine, and knew what his youngest son had done unto him.
25 And he said: Cursed be Canaan; a servant of servants shall he be unto his brethren.
Genesis 9:21-25
Jadi, kita tahu bahawa bangsa2 berikut merupakan anak2 keturunan nabi Nuh.Berita baiknya, kita boleh trace balik dengan gene.
Pendapat saya, anak2 nabi Nuh ialah mereka yg membawa Haplogroup N+...berdasarkan corak migrasi.Mungkin anda ada pendapat lain.Sila klik [Genographic Project].

Mungkin juga cerita semua ini bukan fakta, sekadar cerita Israiliyyat...

Persoalan
  1. Apakah Islam juga berpendapat bahawa ianya banjir satu dunia?
  2. Betulkah anak nabi Nuh yg tenggelam itu bukan anaknya, sebaliknya anak curang isteri nabi Nuh dgn orang lain?
  3. Adakah utusan2 lain yg diutuskan kpd kaum itu selain nabi Nuh?
Ada org berpendapat bahawa perbualan nabi Nuh dgn anaknya yg sdg berlindung di gunug adalah mustahil ketika ribut dan ombak yg menggunung.Katanya "Muhammada adalah anak padang pasir yg tidak biasa dgn air.Sebab itu ceritanya tidak masuk akal"
Ramadhan Kareem~

4 comments:

Fakhri Bey said...

Salam, Ramadhan Kareem.
Maybe you should take the Quran as your guide. Guna nisbah Quran:Kitab lain2=2:1.??

About the Table of Nations, dalam kitab Sulatus Salatin karangan Tun Sri Lanang ada cerita sambungan macam mana boleh wujud rumpun Melayu yang meliputi Semenanjung Tanduk Emas-Hawaai.

You should try & figure that out some time, when your done figuring out about the truth of the 3 sons of Prophet Noah.

About the story you took from the bible. I believe that its a bluff made by Bible writers like Paul(Saul). Macam dalam cerita prophet Jethro(syuaib). Dikatakan yang prophet Jethro(syuaib) buat hubungan terlarang dengan ke2 dua anak perempuannya dalam keadaan mabuk. Sampaikan mengandung kedua dua anak nabi. Astaghfirullah. Sedangkan sifat nabi itu maksum dari segala dosa & kesilapan..

4me, any story that you get from the bible, if its against the islamic teachings, then I 100% oppose it. That's my stand.

And I advise you to be so. Do Not be to open or liberal in everything.

Sekian Salam=3

Adam said...

Wasalamkm, Allahu Akram!
duh~ I do take Koran as my guide..
inikan kisah2 kitab.

Tp, betul kata2 Fakhri.
Saya terlalu ghairah mencari persamaan agama2 lain dgn Islam sehingga cerita2 saya bercampur aduk.Kononya persediaan dakwah kpd non-Muslim...kononnya.Klu nak ddk semeja dgn org2 yg berlainan pendapat, kan penting utk mencari titik persamaan??

Yes, I do aware the danger of Israiliyyat. Saya juga kurang post cerita2 Quran (beranggapan pembaca adalah Islam)

Saya ada dgr cerita lebih kurang sama pasal prophet Jethro(syuaib), tentang Lot:
sbb panjang sgt, sila buka Genesis 19:30-38

לו וַתַּהֲרֶיןָ שְׁתֵּי בְנוֹת-לוֹט, מֵאֲבִיהֶן.
36 Thus were both the daughters of Lot with child by their father.

thanks alot Fahri
seronok ada follower.

Fakhri Bey said...

I think a good blog deserves some kind of appreciation.

genesis was it. i'll check it later. Bible xtaw kat mana, ni kan bulan ramadhan, so kena lebih baca quran lah. LOL.

Hope to hear more good stories from you=3

lemontea291 said...

pernah baca bku harun yahya..
buku 2 da cter psal kemusnahan kaum2 yg ingkar..t'msuklah kaum nabi noh..mnurut bliau, bnjr 2 x b'laku scara global... brlaku kt certain tmpt saja..
pnjam bku neyh pown dri kwn, so x ngat tjuk.. nnt, klu dah tow saya post lg..